Τα κοσμήματα είναι οι αγαπημένες λεπτομέρειες, με τις οποίες αναδεικνύεται χωρίς να κραυγάζει ο χαρακτήρας κάθε γυναίκας. Κλασικά, μίνιμαλ, μοντέρνα ή με ιδιαίτερο στυλ, είναι οι λεπτομέρειες που συμπληρώνουν το ντύσιμο της και ολοκληρώνουν μια εμφάνιση της. Ακόμη και ένα δαχτυλίδι ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να χαρίσουν μοναδικότητα.
Η πιο διάσημη ξανθιά, η Μέριλιν Μονρόε, είχε πει ότι τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, θέλοντας να δείξει την αγάπη των γυναικών στα ακριβά κοσμήματα. Ένα κόσμημα, όμως, δε χρειάζεται να είναι τόσο ακριβό για να το αγαπήσουμε. Χρειάζεται απλώς να είναι κομψό και με προσεγμένη σχεδίαση, να ταιριάζει στο χαρακτήρα και στο στυλ μας και να συμβολίζει κάτι, να θυμίζει στιγμές και πρόσωπα.
Τα αγαπάμε με λατρεία, λοιπόν, όπως είναι αυτονόητο. Χρειάζεται, όμως, και να τα προσέχουμε με την ίδια λατρεία, καθώς το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του πάνω τους. Το ορατό αποτέλεσμα είναι αυτά να φθείρονται ή/ και να χάνουν τη λάμψη που είχαν όταν τα αγοράσαμε.
Πώς πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε τα κοσμήματά μας, για να είναι και να μοιάζουν σαν καινούργια; Ας δούμε κάποιες σημαντικές συμβουλές:
- Τα λεπτεπίλεπτα σχέδια και οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες που τα στολίζουν τις περισσότερες φορές τα κάνουν πολύ πιο ευαίσθητα στη φθορά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τα προσέχουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλύτερο και προτιμότερο να φοριούνται αφού έχουμε ντυθεί, αμέσως πριν βγούμε από το σπίτι, ενώ αντίστοιχα επιβάλλεται να τα αφαιρούμε αμέσως μόλις γυρίσουμε, για να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα φθοράς τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας.
- Η αποθήκευσή τους είναι μείζονος σημασίας για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, είναι το άλφα και το ωμέγα για να παραμείνει ένα κόσμημα καινούργιο. Φυλάξτε τα μέσα σε κάποια ειδική, μαλακή θήκη ή στη συσκευασία του κοσμηματοπωλείου με την οποία τα αγοράσατε για να αποφευχθεί φθορά και τυχόν γρατζουνιές. Παράλληλα, φυλάσσοντάς τα ξεχωριστά το ένα από το άλλο στη δική του συσκευασία, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μπλεχτούν μεταξύ τους.
- Ένας άλλος τρόπος για σωστή φροντίδα είναι ο σωστός καθαρισμός των κοσμημάτων σας. Μέγιστη και βασική συμβουλή- κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε είναι να αποφεύγουμε τα χημικά καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία μπορούν να θαμπώσουν το υλικό (ασήμι, χρυσός) αλλά και να θολώσουν τις πολύτιμες πέτρες που το διακοσμούν. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η όποια επαφή με καυτό νερό κατά τον καθαρισμό τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι ένα ειδικό μαλακό βαμβακερό πανάκι καθαρισμού για απαλό γυάλισμα ή μια επίσκεψη στο κοσμηματοπωλείο που θα μας τα φροντίσει (μειώνοντας τον κίνδυνο καταστροφής ή λάθους).
- Η καλή συντήρηση και φροντίδα επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα όταν τα φοράμε. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται κάθε επαφή με κρέμες, αρώματα, σαπούνια, καθαριστικά και απορρυπαντικά. Ο κίνδυνος αν τα φοράμε και έρθουν σε επαφή με μη φυσικές ουσίες είναι να θαμπώσουν, ενώ θα αλλοιωθεί η σύστασή τους και θα είναι πιο επιρρεπή σε γρατζουνιές.
- Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτούν τα ρολόγια μας. Καλό θα ήταν να μην εκτίθενται σε εξαιρετικά ζεστό ή κρύο περιβάλλον για να μην χαλάσει η μπαταρία τους ή σε υγρό περιβάλλον αν δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτό. Αν εντοπίσετε κάποιο ίχνος υγρασίας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για την αποφυγή πιο σοβαρής βλάβης στο μηχανισμό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγονται τα δυνατά χτυπήματα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του ρολογιού.