Πυροτεχνήματα & δυναμιτάκια: Συμβουλές για γονείς με παιδιά

Παιδιά κοιτάζουν από μακριά πυροτεχνήματα

«Δεν υπάρχει παιδί που να μη λατρεύει τα πυροτεχνήματα». Είναι μια φράση που σίγουρα θα έχετε ακούσει από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι γονείς. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα και ακόμα περισσότερο τα δυναμιτάκια. Θέλει πολλή προσπάθεια και εξοικείωση μέχρι ένα παιδί να νιώσει εντάξει με το γεγονός των έντονων λάμψεων και θορύβων.

Οι ειδικοί του καταστήματος fireworks.gr μας συμβουλεύουν όμως, πως υπάρχουν τρόποι να εξηγήσετε στο παιδί σας ορισμένα πράγματα και να το κάνετε να αισθάνεται χαρά όταν βλέπει τα πυροτεχνήματα. Ειδικά αν πρόκειται να παρευρεθείτε σε κάποια εκδήλωση που θα έχει πυροτεχνήματα (π.χ. σε κάποιο γάμο ή το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία), τότε είναι απαραίτητο να έχετε κάνει τα πάντα, ώστε το παιδί να μη φοβάται και να μπορέσει να απολαύσει το όμορφο θέαμα. Ας τα δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά.

Παιδιά κοιτάζουν χαρούμενα βεγγαλικό

Η κατάλληλη ηλικία

Καλό είναι να φέρετε σε επαφή με τα πυροτεχνήματα ένα παιδί άνω των 5 ετών. Τα μικρότερα παιδιά και τα μωρά θα πρέπει να μένουν στο σπίτι. Ειδικά το Πάσχα, όταν σκάνε παντού δυναμιτάκια, ένα μικρό παιδί θα τρομάξει πολύ και θα νιώσει αβοήθητο, οπότε είναι προτιμότερο να είναι στο σπίτι προστατευμένο.

Προετοιμάστε το παιδί

Αν πρόκειται να δείτε ένα show πυροτεχνημάτων, σας προτείνουμε να έχετε προηγουμένως προετοιμάσει το παιδί καταλλήλως. Δηλαδή να του έχετε εξηγήσει τι ακριβώς είναι τα πυροτεχνήματα, ότι σκάνε και συνοδεύονται από μια έκρηξη χρωμάτων και λάμψεων στον ουρανό. Μπορείτε να του έχετε δείξει και κάποιο βίντεο στο YouTube, ώστε να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Αναφορικά με τα δυναμιτάκια, θα πρέπει επίσης να του εξηγήσετε ότι πρόκειται για μικρές εκρήξεις που κάνουν μεν θόρυβο, όμως δεν είναι επικίνδυνα για όποιον βρίσκεται σε απόσταση.

Ωτοασπίδα σε παιδικό αυτί

Πάρτε ωτοασπίδες

Ειδικά τα δυναμιτάκια κάνουν έντονο θόρυβο, ο οποίος μάλιστα είναι και ξαφνικός. Καλό είναι, λοιπόν, να καλύψετε τα αυτιά του παιδιού με ωτοασπίδες, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον θόρυβο. Το ίδιο ισχύει και για show με πολλά πυροτεχνήματα που σκάνε σε κοντινή απόσταση.

Διαλέξτε ένα οικογενειακό μέρος

Αν το παιδί σας φοβάται πολύ, τότε θα το βοηθήσει πολύ να βρίσκεται σε ένα μέρος, το οποίο θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια. Αν μπορείτε να δείτε τα πυροτεχνήματα από τον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού, αυτό είναι ιδανικό. Αν είστε κάπου έξω, τότε το ιδανικό είναι να βρίσκεστε μαζί με άλλες οικογένειες. Το να είναι το παιδί με τους φίλους του και να τους βλέπει ήρεμους σίγουρα θα το βοηθήσει να αισθανθεί ασφάλεια.

Ευχαριστούμε το eshop & κατάστημα πυροτεχνημάτων www.fireworks.gr για τις συμβουλές που μας παρείχε, κατά την δημιουργία του παραπάνω άρθρου.