Στέφανα γάμου και άλλοι συμβολισμοί της ιερής τελετής

Ο θρησκευτικός γάμος είναι η ιερότερη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού, όταν δύο άνθρωποι μετουσιώνονται με την ευλογία του Θεού σε μία οντότητα και ψυχή. Η τελετή του γάμου βρίθει συμβολισμών, οι οποίοι αντικατοπτρίζονται σε διάφορα τελετουργικά στοιχεία, όπως τα στέφανα γάμου, οι βέρες, το ρύζι και τα κουφέτα. Αν, λοιπόν, ετοιμάζεστε να παντρευτείτε, διαβάστε για αυτούς τους συμβολισμούς, τους οποίους θα θυμάστε εκείνη την ώρα και θα συγκινείστε.

Βέρες γάμου

Ο συμβολισμός των δαχτυλιδιών υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και στηρίζεται στο σχήμα της βέρας που είναι κυκλικό. Ο κύκλος ως σχήμα δεν έχει αρχή και τέλος και συνεπώς συμβολίζει την αιωνιότητα που είναι άλλωστε και ο στόχος κάθε παντρεμένου ζευγαριού. Παράλληλα, οι βέρες φτιάχνονται κυρίως από χρυσό, ο οποίος είναι καθαρός και άφθαρτος, όπως και η αγάπη του άντρα και της γυναίκας, ενώ η παράδοση του δαχτυλιδιού έχει και την έννοια ότι ο ένας παραδίδει στον άλλον την καρδιά του.

Στέφανα γάμου

Τα στέφανα γάμου είναι βασιλικά σύμβολα και στεφανώνουν το ζευγάρι στο καινούριο βασίλειο που αυτό φτιάχνει. Έτσι, τα στέφανα γάμου προσδίδουν δόξα και τιμή στο όλο μυστήριο και στο τέλος της τελετής δένονται από τον ιερέα μαζί σε μια κορδέλα, ώστε να τονίσουν το αιώνιο και ιερό πλέον δέσιμο του ζευγαριού. Επιπλέον, τα στέφανα γάμου έχουν αναφορές και στα στέφανα των μαρτύρων, ώστε να επισημαίνεται και η μαρτυρική διάσταση του χριστιανισμού και των όσων πέρασε μέχρι να εδραιωθεί ως θρησκεία.

στεφανα γαμου Ρύζι

Ο συμβολισμός του ρυζιού είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους, αφού στοχεύει στο ρίζωμα του ζευγαριού. Παρόλο που ετυμολογικά οι δύο λέξεις δεν σχετίζονται, στο θυμικό του λαού παίζει μεγάλο ρόλο ότι είναι ομόηχες, με αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί αυτό το έθιμο.

Κουφέτα

Τα κουφέτα συμβολίζουν τις χαρές μα και τις λύπες, με τις οποίες το ζευγάρι αναπόφευκτα θα έρθει αντιμέτωπο. Επίσης, συμβολίζουν και τους απογόνους των νεόνυμφων, ενώ ο αριθμός τους είναι πάντα μονός, ώστε να μη μπορεί να διαιρεθεί τονίζοντας έτσι την αδιάρρηκτη σχέση του ανδρόγυνου.

Νυφική ανθοδέσμη

Η ανθοδέσμη, την οποία κρατάει η νύφη καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής και η οποία της παραδίδεται από το γαμπρό στην έναρξή της, έχει το συμβολισμό της χαράς και της γονιμότητας, αφού τα λουλούδια συμβολίζουν την άνοιξη, τη νίκη της φύσης πάνω στο θάνατο και την καρποφορία.

Λαμπάδες

Οι λαμπάδες πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το ευαγγέλιο και καίνε καθ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου. Η φωτιά αυτή συμβολίζει τις πύρινες γλώσσες της Πεντηκοστής, με τις οποίες το Άγιο Πνεύμα φώτισε τους Αποστόλους, όπως θα φωτίσει και τώρα το νεόνυμφο ζευγάρι.

Κρασί και κοινό ποτήρι

Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής το ζευγάρι καλείται να πιει κρασί από το ίδιο ποτήρι. Το κρασί συμβολίζει τον έρωτα και τη χαρά της ζωής, ενώ η κοινή συμμετοχή σε αυτό αποτελεί την αρχή της νέας ζωής, όπου πλέον κανείς δεν είναι μόνος του και τα δύο μέλη του ζευγαριού μοιράζονται κάθε τι που θα φέρει η ζωή.