Πρέπει τα παιδιά να έχουν σχολικά βοηθήματα; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;

Βιβλία σε τραπέζι

΄Ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο όπως το e-mati.gr διαθέτει μια σειρά σχολικών βοηθημάτων για παιδιά όλων των τάξεων του σχολείου. Αυτά χωρίζονται στις εξής βασικές κατηγορίες: τετράδια πρώτης γραφής, βοηθήματα δημοτικού, διακοπές δημοτικού, και φυσικά βοηθήματα γυμνασίου και λυκείου (ιδιαίτερα για τη Γ’ λυκείου). Ο σκοπός που έχουν τα σχολικά βοηθήματα είναι απλός. Βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ύλη την οποία διδάσκονται στο σχολείο ή να απασχοληθούν πιο δημιουργικά καθώς μαθαίνουν παράλληλα.

Οι γονείς γνωρίζουν καλά πως υπάρχει ένα τεράστιο δίλημμα πίσω από τη χρήση σχολικών βοηθημάτων. Αξίζει να τα αγοράσουν για τα παιδιά τους ή είναι χάσιμο χρόνου και επιπλέον πίεση για μελέτη; Δεν αρκεί η γνώση που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο; Έχει νόημα η οικονομική επένδυση σε σχολικά βοηθήματα τελικά; Ας δούμε παρακάτω μερικά υπέρ και κατά των σχολικών βοηθημάτων ώστε να απαντηθούν οι ερωτήσεις σας!

Παιδιά μελετάνε βιβλία

Μειονεκτήματα σχολικών βοηθημάτων

  • Κοστίζουν αρκετά: Είναι γνωστό πως όλα τα σχολικά βοηθήματα συνθέτονται από επαγγελματίες εκπαιδευτικούς και ομάδες παιδαγωγών. Η ολοκλήρωση τέτοιων βιβλίων για διάθεση στο καταναλωτικό κοινό είναι μια πολύ δύσκολη εργασία, και γι’ αυτό πολλές φορές δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Τα βοηθήματα δημοτικού είναι σίγουρα πιο οικονομικά αλλά τι γίνεται αν ένας μαθητής Γ’ Λυκείου χρειάζεται βοηθήματα για όλα τα μαθήματα; Το budget ανεβαίνει κατακόρυφα.
  • Επιπλέον μελέτη: Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα και με τον χαρακτήρα και τη ψυχολογία του κάθε παιδιού μπορεί να δημιουργήσουν πίεση καθώς δημιουργούν επιπρόσθετες υποχρεώσεις για μελέτη. Ενδεχομένως, ένα παιδί να προτιμά να παίξει με τα παιχνίδια του, ή να ασχοληθεί με ένα χόμπι από το να (ξανά)διαβάσει ένα βιβλίο που αφορά ύλη σχετική με το σχολείο.
  • Λειτουργούν ως “λυσάρια”: Τα περισσότερα σχολικά βοηθήματα, κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, είναι βασισμένα στα σχολικά βιβλία και προσφέρουν κάποιες παραπάνω πληροφορίες στη θεωρία, επεξηγήσεις, ακόμα και ασκήσεις. Ωστόσο, πολλά από αυτά συμπεριλαμβάνουν λυμένες ασκήσεις των σχολικών βιβλίων, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μπαίνουν σε πειρασμό αντιγραφής αντί προσπάθειας και μελέτης.

Παιδί κρατάει χαμογελώντας στοίβα βιβλίων

Πλεονεκτήματα σχολικών βοηθημάτων

  • Εμπέδωση του μαθήματος και συμβουλές: Πολλά παιδιά, σε όλες τις τάξεις, δυσκολεύονται πολύ να αφομοιώσουν το μάθημα που παρακολούθησαν στη τάξη, ή να διαβάσουν αποτελεσματικά. Πολλά παιδιά ακόμα, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία ή να μην έχουν βοήθεια στο σπίτι. Τα σχολικά βοηθήματα περιέχουν συμβουλές, μεθοδολογίες επίλυσης, παραδείγματα, ενισχυτικές ασκήσεις για εξάσκηση και ακολουθούν βήμα – βήμα το καθημερινό μάθημα του σχολείου. Ειδικότερα στις πιο απαιτητικές τάξεις του Λυκείου, τα βοηθήματα αποτελούν ευκαιρία για περισσότερη εξάσκηση στο σπίτι ενόψει πανελληνίων.
  • Δημιουργική απασχόληση και μάθηση: Ποιος είπε πως τα σχολικά βοηθήματα πρέπει να είναι αποστειρωμένα και βαρετά; Σε κανένα παιδί ή μαθητή δεν αρέσει αυτό. Οι δημιουργοί τέτοιων βιβλίων εργάζονται πολύ σκληρά ώστε να τα συντάξουν έτσι που να παρακινούν και να εντυπωσιάζουν τους μαθητές. Τα περισσότερα σχολικά βοηθήματα κάνουν τη μάθηση παιχνίδι καθώς παρουσιάζουν την ύλη με τρόπο ελκυστικό που διασκεδάζει τα παιδιά. Στις μεγαλύτερες τάξεις, πάλι παρουσιάζεται η ύλη με απλό, κατανοητό τρόπο, παραδείγματα χειροπιαστά και μεγαλύτερο χώρο για επεξήγηση και δημιουργική πρόκληση της σκέψης.
  • Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση: Όσα παιδιά του δημοτικού επιλέγουν καλοκαιρινά βοηθήματα για το καλοκαίρι διασκεδάζουν επαναλαμβάνοντας την ύλη της περασμένης σχολικής χρονιάς μέσω απλών ασκήσεων και δραστηριοτήτων. Όταν ολοκληρώνουν το βοήθημα νιώθουν πραγματικά περήφανα και καυχιούνται στους μεγάλους “Κοίτα μπαμπά! Τα κατάφερα! Ήμουν καλός μαθητής φέτος!”. Η χαρά που παίρνουν είναι απερίγραπτη, και η αυτοπεποίθησή τους τονώνεται, με αποτέλεσμα να διαπρέψουν και την επόμενη σχολική χρονιά. Οι μεγαλύτεροι μαθητές επίσης νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο σχολείο ή τις εξετάσεις τους, καθώς προετοιμάζονται καλύτερα και με περισσότερη συγκέντρωση. Η επιτυχία τους δηλαδή είναι δεδομένη. Τι καλύτερο;!

    Στο βιβλιοπωλείο www.e-mati.gr θα βρείτε τα κατάλληλα σχολικά βοηθήματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου, για την σωστή καθοδήγηση των παιδιών προς την επιτυχία.