Γνωρίζατε ότι σε αυτά τα 5 σημεία στα έπιπλα κουζίνας συγκεντρώνεται η περισσότερη βρωμιά;

Καθαρισμος κουζινας

Η καθαριότητα στο σπίτι είναι μια πολύ απαιτητική ασχολία, διότι πραγματικά η μάχη με τη βρομιά είναι άνιση. Όσο συχνά και αν κάνουμε φασίνα, όσο προσεκτικοί και τακτικοί και αν είμαστε στην καθημερινότητά μας, είναι απίθανο να μη μείνει κάποια γωνιά με σκόνη και άλλους ρύπους. Ένα από τα πιο δύσκολα δωμάτια είναι φυσικά η κουζίνα, στην οποία η προετοιμασία του φαγητού αφήνει πάντα τα ίχνη της. Καλό είναι, λοιπόν, να θυμάστε τα 5 σημεία στις συσκευές και τα έπιπλα κουζίνας, τα οποία μαζεύουν την περισσότερη βρομιά και συχνά τα παραμελούμε γιατί τα ξεχνάμε. Ίσως έτσι, η διαδικασία του καθαρίσματος να γίνει πιο στοχευμένη και αποδοτική!

Τα κουμπιά του φούρνου

Όταν καθαρίζουμε το φούρνο, επικεντρωνόμαστε συνήθως στις εστίες, όμως τα κουμπιά του φούρνου είναι η ιδανική εστία για λίπη και λοιπές βρομιές. Επειδή προεξέχουν είναι ακόμη πιο πιθανό να λερωθούν, ενώ υπολείμματα φαγητού μαζεύονται και από κάτω τους, αφού είναι αποσπώμενα. Καλό είναι, λοιπόν, μία φορά το μήνα τουλάχιστον να τα ξεβιδώνουμε και να τα πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων, για να φύγουν τα λίπη.

κουμπια φουρνου

Χερούλι ψυγείου

Όταν μαγειρεύουμε ή και όταν τρώμε, ανοίγουμε δεκάδες φορές το ψυγείο, για να πάρουμε κάτι που χρειαζόμαστε. Η πιθανότητα να το κάνουμε αυτό με βρόμικα χέρια είναι πολύ υψηλή. Όμως, αν το ψυγείο δεν είναι άσπρο αλλά σε κάποια σκούρα μεταλλική απόχρωση, η βρομιά αυτή πιθανό να μη φαίνεται. Για να μη γεμίζουν, όμως, τα χέρια μας μικρόβια, όταν πάμε να κάνουμε αυτή την κίνηση με καθαρά χέρια, θα πρέπει να περνάμε την επιφάνεια με κάποιο απολυμαντικό, όταν κάνουμε φασίνα.

χερουλι ψυγειου

Εσωτερικό ντουλαπιών

Την εξωτερική πόρτα των ντουλαπιών σίγουρα την προσέχουμε όλοι όταν καθαρίζουμε, όμως πόσοι από εμάς κάνουμε το ίδιο και στην εσωτερική πλευρά; Είναι εντυπωσιακό το πόση σκόνη μαζεύουν τα ντουλάπια, ακόμα και αν τα έχουμε συνέχεια κλειστά! Το σωστότερο είναι να τα επενδύουμε με το ειδικό χαρτί για τα ντουλάπια, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε τόσο.

Θήκη μαχαιροπίρουνων

Αν πλένετε τα μαχαιροπίρουνα στο χέρι, τότε μετά το πλύσιμο το πιθανότερο είναι ότι θα τα βάζετε σε κάποιο ποτηράκι, για να στραγγίσουν. Σε αυτό βάζετε, θεωρητικά, κάτι απόλυτα καθαρό, οπότε θεωρείτε ότι δεν θα μαζέψει βρομιά. Αυτό πιστεύουμε όλοι, κάνουμε όμως λάθος, όσο ανεξήγητο και αν είναι αυτό! Ρίξτε μια ματιά στον πάτο της θήκης και σίγουρα θα θελήσετε να την πλύνετε και αυτήν αμέσως!

μαχαιροπιρουνα

Ράφια με βιβλία

Σε πολλές κουζίνες συναντάμε ράφια με βιβλία μαγειρικής και περιοδικά, τα οποία ωστόσο δεν χρησιμοποιούμε και πολύ συχνά. Η σκόνη που θα βρείτε αν σηκώσετε τα βιβλία θα σας πείσει ότι πρέπει να ξεσκονίζετε και μέσα στην κουζίνα!

ραφια με βιβλια στην κουζινα

Αυτές οι εξαιρετικές συμβουλές για τα έπιπλα κουζίνας προέρχονται από την Gruppo Cucine, μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο https://www.gruppocucine.gr