Βλάβες & επισκευές πλυντηρίων: Μπορεί να καταστραφεί η συσκευή αν την υπερφορτώνω;

Πολλά ρούχα που είναι εκτός κάδου πλυντηρίου ρούχων

Τα ρούχα σε ένα πλυντήριο ρούχων πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα και χαλαρά μέσα στον κάδο, έτσι ώστε το νερό και το απορρυπαντικό να ρέουν απρόσκοπτα ανάμεσά τους και να τα καθαρίζουν αποτελεσματικά. Εάν υπερφορτώνετε το πλυντήριο, τα ρούχα δεν θα πλένονται σωστά, αλλά θα δημιουργηθεί και ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα. Ο κάδος θα ζοριστεί πολύ και ενδέχεται να υποστεί ρήξη.

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες βλάβες, τις οποίες καλούνται να αποκαταστήσουν οι τεχνικοί για επισκευές πλυντηρίων. Ο κάδος του πλυντηρίου έχει ένα όριο βάρους και  το να τον παραφορτώνετε σε τακτική βάση μπορεί να βλάψει όχι μόνο τον κάδο, αλλά και το ρουλεμάν και το μοτέρ. Ένα άλλο πρόβλημα με ένα υπερφορτωμένο πλυντήριο είναι να μην αποστραγγίζεται σωστά το νερό κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής.

Τεχνικός κοιτάει πόρτα κάδου πλυντηρίου

Γιατί δεν πρέπει να βάζω πολύ λίγα ή πάρα πολλά ρούχα στο πλυντήριο;

Διότι με λίγα ρούχα θα συσσωρευτούν τα ρούχα στη μία πλευρά του κάδου, με αποτέλεσμα σε κάθε περιστροφή του να χτυπάνε από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό θα βγάλει τη ροδέλα εκτός ισορροπίας και θα οδηγήσει σε υπερβολικές δονήσεις και έντονους θορύβους.

Από την άλλη, και τα πολλά ρούχα είναι πρόβλημα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, καθώς η επιβάρυνση του κάδου και του μοτέρ μπορεί να προκαλέσει μη επανορθώσιμη βλάβη στο πλυντήριο.

Συνεπώς, το να γνωρίζετε πόσα ακριβώς ρούχα πρέπει να βάζετε μέσα στον κάδο σε κάθε πλύση είναι πολύ σημαντικό, καθώς και το να βάζετε λίγα ρούχα είναι επίσης πρόβλημα που οδηγεί σε βλάβες και την ανάγκη επισκευής του πλυντηρίου.

Γυναίκα βγάζει ρούχα από πλυντήριο

Τι βάρος πρέπει να βάζω στον κάδο του πλυντηρίου;

Η πλειοψηφία των πλυντηρίων ρούχων στην αγορά έχει χωρητικότητα μεταξύ 6 έως 10 κιλά. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, 7 κιλά ισοδυναμούν με 35 μπλουζάκια και 8 κιλά με 40 μπλουζάκια. Σε γενικές γραμμές, ένα μοντέλο με χωρητικότητα 7 κιλών εξυπηρετεί άνετα ένα νοικοκυριό μεσαίου μεγέθους, ενώ τα μοντέλα με χωρητικότητα 6 κιλών είναι αρκετά μεγάλα, για να καλύψουν τις ανάγκες 1-2 ατόμων.

Πρακτικά, μπορείτε να καταλάβετε αν ο κάδος έχει γεμίσει όσο πρέπει αφήνοντας περίπου το 1/3 του χώρου πάνω από τον κάδο ελεύθερο.

Εσωτερικό άδειου κάδου πλυντηρίου

Οδηγός βάρους πλυντηρίου ρούχων

Αν θέλετε να είστε πιο ακριβείς στο βάρος που βάζετε στον κάδο του πλυντηρίου, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένους υπολογισμούς. Βέβαια, δεν έχουν όλα τα ρούχα το ίδιο βάρος, καθώς αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και το υλικό τους.

Ωστόσο, χοντρικά μπορείτε να θυμάστε τα εξής:

  • Χωρητικότητα 6 κιλά: 5 πετσέτες χεριών, 6 μπλουζάκια, 2 τζιν, 1 πουλόβερ, 10 ζευγάρια κάλτσες ή εσώρουχα, 2 σεντόνια
  • Χωρητικότητα 7 κιλά: 5 πετσέτες χεριών, 10 μπλουζάκια, 4 τζιν, 1 πουλόβερ, 10 ζευγάρια κάλτσες ή εσώρουχα, 2 σεντόνια
  • Χωρητικότητα 10 κιλά: 8 πετσέτες χεριών, 15 μπλουζάκια, 4 τζιν, 2 πουλόβερ, 30 ζευγάρια κάλτσες ή εσώρουχα, 3 σεντόνια

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή του πλυντηρίου για το μέγιστο και το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος στον κάδο.