Χωριάτικη κουζίνα: 5 οικονομικές λύσεις για να υλοποιήσετε την ιδέα

χωριατικη κουζινα

Έχετε βαρεθεί τις μοντέρνες κουζίνες και θέλετε να φέρετε έναν διαφορετικό και πιο αυθεντικό αέρα στην κουζίνα σας; Η ηρεμία και η χαλαρή διάθεση των σπιτιών στο χωριό είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε μέσα μια αγχώδη καθημερινότητα. Τι καλύτερο από το να μπαίνουμε σε μια κουζίνα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια στην εξοχή; Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τεράστιες αλλαγές, να μετατρέψετε όλη σας την επίπλωση σε παραδοσιακά έπιπλα κουζίνας και να ξοδέψετε μια περιουσία. Οι χωριάτικες κουζίνες μπορούν κάλλιστα να δημιουργηθούν με μερικές απλές παρεμβάσεις που θα φέρουν εύκολα και οικονομικά την αύρα που θέλετε μέσα στην κουζίνα σας.

Vintage βάψιμο

Το βάψιμο των τοίχων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο να καταφέρετε ένα ρετρό ύφος στην κουζίνα σας. Το μπλε και το γκρι είναι αποχρώσεις που βοηθούν σε αυτό, όμως επιπλέον υπάρχουν και τεχνικές που δίνουν μια πεπαλαιωμένη όψη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στα έπιπλα, που αμέσως θα αποκτήσουν έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα.

Ράφια αντί για ντουλάπια

ραφια κουζινας

Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τις χωριάτικες κουζίνες από τις υπόλοιπες είναι τα ανοιχτά ράφια αντί για τα κλειστά ντουλάπια που έχουμε συνηθίσει στις κλασικές κουζίνες. Οι νοικοκυρές της υπαίθρου ήταν ανέκαθεν υπερήφανες για τα ζωγραφισμένα στο χέρι πιατικά τους και ήθελαν να τα παρουσιάζουν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς αρκεί να βγάλετε την πόρτα από τα ντουλάπια της κουζίνας και να δείξετε πιάτα που είναι παραδοσιακά και διακοσμημένα με ιδιαίτερο τρόπο.

Κουρτινάκια

Τι καλύτερο για μια παραδοσιακή κουζίνα από το να βάλετε τα χαρακτηριστικά άσπρα κεντημένα κουρτινάκια στα παράθυρα και τα ντουλάπια. Δεν υπάρχει πιο μαμαδίστικη εικόνα από αυτή, η οποία είναι μάλιστα και πολύ οικονομική. Τα σεμεδάκια είναι επίσης must για αυτό το είδος διακόσμησης.

Ξύλινο τραπέζι

Αν και σας υποσχεθήκαμε ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε τα έπιπλά σας και να αγοράσετε παραδοσιακά έπιπλα κουζίνας, η αλήθεια είναι ότι χωριάτικη κουζίνα χωρίς ένα vintage ξύλινο τραπέζι στη μέση δε γίνεται. Από ακατέργαστο ξύλο, το τραπέζι αυτό δίνει όλο τον τόνο στο ύφος της κουζίνας και τραβάει τα βλέμματα από την πρώτη ματιά. Άλλωστε, είναι ένα αθάνατο κομμάτι που ταιριάζει σε όλες τις κουζίνες.

Φαγητά σε περίοπτη θέση

βαζακια με λιχουδιες

Αυτό που έκανε πάντα τις χωριάτικες κουζίνες να ξεχωρίζουν είναι ότι είχαν μια πρόθυμη μαγείρισσα μέσα, έτοιμη να πειραματιστεί με τα υλικά και να φτιάξει νόστιμα πιάτα και γλυκά για τους καλεσμένους της και την οικογένειά της. Αυτό σήμαινε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα βαζάκια με τις λιχουδιές ήταν πάντα σε περίοπτη θέση. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο; Μια ξύλινη πιατέλα με φρούτα πάνω στο τραπέζι, βαζάκια με γλυκά του κουταλιού (ακόμα και αν δεν τα έχετε φτιάξει εσείς) και η γλυκιά μυρωδιά της κανέλας και της ρίγανης είναι αρκετά, για να σας φέρουν μνήμες από το χωριό αν κλείσετε τα μάτια σας.