Πώς πρέπει να φροντίζετε τις καρέκλες και τα τραπέζια εξωτερικού χώρου ανάλογα με το υλικό τους

επιπλα κηπου

Τα έπιπλα κήπου είναι λατρεμένα, γιατί πραγματικά μεταμορφώνουν τον εξωτερικό χώρο και μας δίνουν τη δυνατότητα να αισθανόμαστε καλοκαίρι, ακόμα και αν μείνουμε στο μικρό μας διαμέρισμα στην πόλη και δεν πάμε διακοπές. Για να τα διατηρήσουμε, όμως, για πολλά χρόνια στην αρχική τους κατάσταση, θα πρέπει να τα φροντίζουμε με τρόπο που αρμόζει στο υλικό, από το οποίο είναι φτιαγμένα. Οι καρέκλες και τα τραπέζια εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, καθένα εκ των οποίων έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι πρέπει να κάνουμε για το καθένα.

Έπιπλα κήπου από ξύλο

Το πιο κλασικό υλικό για καρέκλες και τραπέζια εξωτερικού χώρου είναι το ξύλο, το οποίο είναι σίγουρα μια πολύ κομψή και οικεία επιλογή. Το ξύλο θέλει, όμως, αρκετή φροντίδα, για να προστατευτεί τόσο από τον ήλιο όσο και από την υγρασία. Όταν δεν χρησιμοποιείτε τα έπιπλα κήπου, βεβαιωθείτε ότι δεν τα χτυπάει ο ήλιος και η βροχή, διότι ο μεν θα τα κάνει να ξεφλουδίσουν και η δε να σαπίσουν. Το χειμώνα πρέπει να φυλάσσονται σε αποθήκη χωρίς υγρασία, ενώ μία φορά το χρόνο καλό είναι να περνιούνται με βερνίκι που τα θωρακίζει απέναντι στις καιρικές συνθήκες.

επιπλα κηπου απο συνθετικη ψαθα

Έπιπλα κήπου από αλουμίνιο

Το αλουμίνιο είναι γενικά ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, που δεν επηρεάζεται από τον ήλιο και την υγρασία. Ουσιαστικά, το μόνο που έχετε να προσέξετε είναι το πώς καθαρίζετε τα τραπέζια και τις καρέκλες. Χρειάζεται άφθονο νερό και ήπια καθαριστικά, για να μη διαβρωθεί και θαμπώσει η επίστρωση του επίπλου. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι, για να αποφύγετε γρατζουνιές και απομακρύνετε προσεκτικά τα ίχνη άμμου και σκόνης.

Πλαστικά έπιπλα κήπου

Τις ίδιες προφυλάξεις στο καθάρισμα πρέπει να παίρνετε και στα πλαστικά τραπέζια εξωτερικού χώρου, τα οποία επιπλέον είναι πολύ ευαίσθητα και στη ζέστη. Οπότε καλό είναι να μην τα αφήνετε για ώρες κάτω από τον ήλιο, αλλά και να μην ακουμπάτε πάνω στο τραπέζι ζεστά σκεύη που ενδέχεται να το αλλοιώσουν. Στη βροχή και το κρύο, πάντως, μπορείτε να τα αφήσετε άφοβα.

τραπεζι και καρεκλες κηπου

Έπιπλα κήπου από συνθετική ψάθα

Η συνθετική ψάθα Wicker είναι ένα πολύ καλαίσθητο υλικό για καρέκλες και τραπέζια εξωτερικού χώρου, το οποίο μοιάζει με μπαμπού, αλλά σε πολύ πιο οικονομικές τιμές και με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Τα έπιπλα Wicker είναι αδιάβροχα και δεν αλλοιώνονται από τις ακτίνες του ήλιου, διότι η ψάθα είναι ενισχυμένη με αλουμίνιο. Ωστόσο, αυτό το προστατευτικό πλαίσιο μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του, αν εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε το χειμώνα πρέπει τουλάχιστον να του βάζετε ένα κάλυμμα. Προσοχή χρειάζεται, επίσης, στο πλύσιμο, για να μη χαλάσουν οι ίνες της ψάθας. Ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και μαγειρική σόδα είναι ιδανικό, για να απομακρύνει όλες τις βρομιές χωρίς να αλλοιώσει τη σύσταση της ψάθας.

Πηγή: Echodeco.gr