Πως φτιάχνονται τα μπισκότα; Από τις πρώτες ύλες μέχρι το μηχάνημα συσκευασίας

μπισκοτα

Τα μπισκότα είναι ένα από τα εδέσματα που μικροί και μεγάλοι δύσκολα αντιστέκονται. Συνδυάζουν την επιθυμία μας για κάτι γλυκό με την ψευδαίσθηση της γεύσης από τα κουλουράκια της γιαγιάς. Έχουν τόσος γευστικές παραλλαγές που δύσκολα κάποιος μπορεί να τις θυμηθεί ή να τις μετρήσει όλες. Η ονομασία τους προέρχεται από το λατινικό ”panis biscotus”. Στην Αμερική τα ονομάζουν cookies με την διαφορά ότι δεν φουσκώνουν κατά το ψήσιμο σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά biscuits. Τα σημερινά μπισκότα είναι η φυσική συνέχεια του ρωμαϊκού στρατιωτικού άρτου, εξελιγμένοι, γευστικά, ”απόγονοι” των παξιμαδιών που έτρεφαν τους ταξιδιώτες και τους πολεμιστές. Ποια είναι, όμως , η διαδικασία που ακολουθείται από το λιώσιμο της σοκολάτας, το ”πλάσιμο”, την είσοδο σε μηχανήματα συσκευασίας και την είσοδο τους στην καθημερινότητά μας;

Ζύμη

Ζύμωμα

Το πρώτο στάδιο παραγωγής μπισκότων κάθε τύπου είναι το ζύμωμα. Αλεύρι, αυγά, ξηροί καρποί, σοκολάτα ή κακάο και βούτυρο τοποθετούνται σε μεγάλα μίξερ στο ζυμωτήριο. Εκεί, αφού ανακατευτούν καλά για να αποτελέσουν ένα ομογενοποιημένο μείγμα , θα αφεθούν συνήθως για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να ”δέσουν”.

 

Μορφοποίηση

Εφόσον το ζυμάρι είναι έτοιμο περιχύνεται σε μεγάλες γραμμές παραγωγής που διαθέτουν ειδικά μηχανήματα για να ”κόψουν” το ζυμάρι στο μέγεθος που επιθυμούμε, να δημιουργήσουν χιλιάδες πανομοιότυπα μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος, το πλάτος και τη μορφή ορίζει η εκάστοτε συνταγή. Τα διαμορφωμένα μπισκότα συνεχίζουν το ταξίδι τους πάνω σε ειδικές τράπεζες τροφίμων οδεύοντας προς τον φούρνο.

Επαγγελματικοί φούρνοι ψησίματος σε βιομηχανία

Ψήσιμο

Οι μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής μπισκότων ανά τον κόσμο διαθέτουν υπερσύγχρονους φούρνους με μεγάλη χωρητικότητα αλλά και ισχύ ψησίματος που διαθέτουν διεθνείς πιστοποιήσεις. Στους φούρνους αναπτύσσονται θερμοκρασίες γύρω στους 200 βαθμούς Κελσίου και ο χρόνος ψησίματος σχετίζεται άμεσα με το είδος του μπισκότου. Ο μέσος όρος ψησίματος κυμαίνεται στα 10 λεπτά. Τα μπισκότα, αφού φουρνιστούν, αφήνονται να κρυώσουν μέχρι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας τους.

 

Γέμιση και επικάλυψη

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι που κάνει κάθε είδος μπισκότου μοναδικό. Σε ειδικά μεγάλα μίξερ ετοιμάζεται η γέμιση που θα ”φιλοξενήσουν” τα μπισκότα τύπου σάντουιτς. Βανίλια, κακάο, γεύσεις φρούτων κι ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε τοποθετούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο μπισκότων  με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων. Για την επικάλυψη των μπισκότων η διαδικασία περιλαμβάνει την παραγωγή της επικάλυψης ( συνήθως σοκολάτας η κακάο ) και η επικάλυψη των μπισκότων με αυτή είτε με ειδικές κάνουλες επικάλυψης είτε με την απευθείας εισαγωγή των μπισκότων στο μείγμα. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα μπισκότα ψύχονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξασφαλιστεί η ομογενοποίηση όλων των συστατικών, να επιτευχθεί η άρτια τους.

Συσκευασμένα μπισκότα

Μηχανήματα συσκευασίας

Πολύ σημαντική συμβολή για την ποιότητα αλλά και την μορφή με την οποία φτάνουν τα μπισκότα στο τραπέζι μας παίζουν τα μηχανήματα συσκευασίας που η κάθε εταιρία παραγωγής διαθέτει. Συμβάλουν στην διατήρηση της φρεσκάδας του προϊόντος καθώς και στην αναγραφή όλων των απαραίτητων πληροφοριών παραγωγής, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τα μπισκότα συσκευάζονται με γρήγορους ρυθμούς με προκαθορισμένο αριθμό ανά πακέτο, με προκαθορισμένο βάρος και τοποθετούνται σε μεγάλα χάρτινα κουτιά, έτοιμα να μας χαρίσουν νέες γευστικές συγκινήσεις! Δείτε περισσότερα για τα μηχανήματα συσκευασίας στην εταιρεία tahipack.gr