Καθαρισμός στρώματος: 4 πολύ καλοί λόγοι υγείας να τον κάνετε… χθες

katharismos-strwmatos

Κάθε φορά που κάνουμε φασίνα, προσπαθούμε να καθαρίσουμε το σπίτι σε τέλειο βαθμό, ώστε να αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ένα υγιεινό περιβάλλον που δεν θα επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Βάζουμε σκούπα, για να απομακρύνουμε τη σκόνη, σφουγγαρίζουμε τα πατώματα, περνάμε με χλωρίνη τις επιφάνειες του μπάνιου και της κουζίνας και αλλάζουμε τα σεντόνια και τις πετσέτες, γιατί ξέρουμε ότι σε αυτά συγκεντρώνονται κάθε λογής βρωμιές. Αρκούν, όμως, αυτές οι κινήσεις;
Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν αρκούν. Κάτι που δεν κάνουμε καθόλου συχνά είναι ο καθαρισμός των στρωμάτων. Ο βαθύς τακτικός καθαρισμός στρώματος είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος, ειδικά αν έχουμε παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι.
Αν διαβάσετε παρακάτω τους λόγους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να τον κάνετε το συντομότερο, χθες ει δυνατόν.

Τα ακάρεα, οι αόρατοι εχθροί

Τα στρώματα είναι η αγαπημένη φωλιά για τα ακάρεα, αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αν μπορούσατε να δείτε με έναν μεγεθυντικό φακό αυτούς τους μικροοργανισμούς που ζουν και αναπαράγονται βρίσκοντας ως τροφή τον ανθρώπινο ιδρώτα και τη σκόνη, τότε θα τρέχατε χωρίς καμία καθυστέρηση να καθαρίσετε το στρώμα σας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Οι αλλεργίες παραμονεύουν

Οι αλλεργίες είναι ένας μυστηριώδης μηχανισμός του οργανισμού, ο οποίος ενεργοποιείται όταν κάποιοι αλλεργιογόνοι παράγοντες θέτουν σε λειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλλεργία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο, όμως τα παιδιά είναι πάντα πιο ευπαθή. Αν σας βασανίζουν χρόνιες αλλεργίες που δεν ξέρετε πού οφείλονται, τότε είναι πολύ πιθανό να σας ενοχλεί η σκόνη και τα ακάρεα που έχουν μαζευτεί στο στρώμα, στο οποίο κοιμάστε. Οι παλαιοί συνήθιζαν μια φορά το μήνα να βγάζουν το στρώμα έξω, για να το τινάξουν και να το δει ο ήλιος. Ο λόγος που το έκαναν είναι επειδή ο ήλιος είναι ο απόλυτος εχθρός των ακάρεων, τα οποία ευδοκιμούν στην υγρασία.

katharismos-strwmatos-allergies

Αναπνευστικά προβλήματα

Το βρόμικο στρώμα είναι ένας από τους συχνότερους αλλά λιγότερο γνωστούς λόγους που τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Σίγουρα, ο παιδίατρος θα σας έχει συστήσει να πλένετε πολύ τακτικά τα λούτρινα κουκλάκια του παιδιού σας κι εσείς σίγουρα θα ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του. Ο καθαρισμός στρώματος, όμως, είναι λίγο δυσκολότερος, οπότε ίσως να τον έχετε αμελήσει. Το άσθμα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες που ταλαιπωρούν και τους μετέπειτα ενήλικες. Έρευνες έχουν δείξει ότι με το σχολαστικό καθαρισμό των στρωμάτων, των καναπέδων και των χαλιών το άσθμα μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Λεκέδες που δεν φαίνονται

Όσο καλά και αν καθαρίσετε το στρώμα από έναν λεκέ, το πιο πιθανό είναι ότι απλώς θα τον απομακρύνετε μόνο επιφανειακά. Χωρίς ειδικό ατμοκαθαριστή είναι αδύνατο στο απορρυπαντικό να εισχωρήσει στα βαθύτερα επίπεδα του στρώματος και να εξαλείψει και τα τελευταία υπολείμματα του λεκέ. Αν αυτή η ανεπιτυχής προσπάθεια συμβεί αρκετές φορές, θα έχετε ένα εξωτερικά άψογο στρώμα, το οποίο όμως εσωτερικά θα κρύβει μια μεγάλη πηγή ακαθαρσιών.