Πώς ένα απλό οξύμετρο δακτύλου μπορεί να σώσει ζωές ενάντια στον Covid-19

οξύμετρο δακτύλου

Τους τελευταίους μήνες, το οξύμετρο δακτύλου προτείνεται από πολλούς γιατρούς ως μια λύση που μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο πιθανές επιπλοκές από την ασθένεια Covid-19. Έτσι, πολλοί ασθενείς με Covid, οι οποίοι βρίσκονται στο σπίτι, χρησιμοποιούν το παλμικό οξύμετρο, για να βεβαιωθούν αν και πότε πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο.

Τι είναι το οξύμετρο δακτύλου;

Ένα οξύμετρο δακτύλου είναι μια συσκευή που ανιχνεύει πόση ποσότητα οξυγόνου μεταφέρεται στο αίμα σας. Είναι ένας γρήγορος, απλός τρόπος, για να γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες χωρίς να χρησιμοποιήσετε βελόνα, για να πάρετε δείγμα αίματος.

Τοποθετείται ένα μικρό κλιπ στο άκρο του δακτύλου σας και μέσω μιας ακτίνας φωτός η συσκευή υπολογίζει το επίπεδο οξυγόνου σας μετρώντας το ποσοστό του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο. Το επίπεδο οξυγόνου (ή κορεσμός οξυγόνου, SpO2) εμφανίζεται στην οθόνη.

Τα οξύμετρα δακτύλου χρησιμοποιούνται σε ιατρεία και νοσοκομεία, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, καθώς είναι εύκολες και απόλυτα ακίνδυνες συσκευές. Μέχρι πρότινος, η χρήση παλμικού οξύμετρου στο σπίτι προτεινόταν σε άτομα με χρόνια καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα, όμως πλέον συστήνεται και σε ασθενείς με Covid-19.

οξύμετρο

Γιατί χρησιμοποιείται το οξύμετρο στο σπίτι για τον Covid-19;

Συνήθως, το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα προκαλεί συμπτώματα, όπως κόπωση ή δύσπνοια. Όμως, με τον Covid-19 μπορεί να μην έχετε συμπτώματα από χαμηλό επίπεδο οξυγόνου. Έτσι, ενδέχεται η ασθένεια να εξελίσσεται άσχημα και εσείς να μην το έχετε καταλάβει. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στο να ζητήσετε νοσοκομειακή φροντίδα για την ασθένεια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμα και να αποβεί μοιραία.

Πώς χρησιμοποιείται το παλμικό οξύμετρο;

Η χρήση ενός παλμικού οξύμετρου είναι πολύ απλή. Ενεργοποιήστε τη συσκευή και κουμπώστε τη στο άκρο ενός δακτύλου, με το νύχι στραμμένο προς τα πάνω. Θα δείτε τα αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η συσκευή δίνει δύο αποτελέσματα: το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (SpO2) και τον ρυθμό σφυγμού (PR). Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποιοι αριθμοί είναι φυσιολογικοί για εσάς.

Η συσκευή ενδέχεται να μην εμφανίζει αποτελέσματα, εάν έχετε κρύα χέρια ή φοράτε βερνίκι νυχιών ή τεχνητά νύχια.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τον έλεγχο του επιπέδου του οξυγόνου 2 φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια της ασθένειάς σας με Covid-19.

 

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια;

Καλέστε άμεσα το γιατρό σας εάν:

  • Το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας (SpO2) πέσει κάτω από το 95%.
  • Εάν έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, το επίπεδο οξυγόνου σας μπορεί πάντα να είναι χαμηλότερο από 95%. Ρωτήστε τον γιατρό σας σε ποιο νούμερο θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, το οξύμετρο δακτύλου δεν είναι πανάκεια στην περίπτωση της Covid-19. Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε με συμβουλή του γιατρού σας και παράλληλα να παρακολουθείτε και άλλα συμπτώματα, όπως έντονη κόπωση ή υψηλός πυρετός, που υποδεικνύουν ότι πιθανώς πρέπει να νοσηλευτείτε λόγω της ασθένειας.