Παιδικά χαλιά: Τι πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του παιδιού σας.

Το χαλί είναι ίσως το πρώτο πράγμα που αγοράζουν οι γονείς, όταν θέλουν να διακοσμήσουν το παιδικό δωμάτιο. Και όχι άδικα, αφού τα παιδικά χαλιά βγαίνουν σε υπέροχα χρώματα και μοτίβα, φωτίζοντας το δωμάτιο και δίνοντάς του την παιδικότητα και τη γλυκιά θαλπωρή, μέσα στην οποία αξίζει να ζει κάθε παιδί. Όμως, δυστυχώς, λίγοι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις, για να είναι ασφαλές το παιδί τους σε ένα δωμάτιο με χαλί. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω, για να είστε πλήρως ενημερωμένοι!

Αποφύγετε τις φλοκάτες και την παχιά ύφανση

Τα χαλιά αποτελούν μια εξαιρετική φωλιά για τα ακάρεα, τα οποία είναι αόρατοι με το γυμνό μάτι μικροοργανισμοί που ζουν χάρη στη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα που μαζεύονται σε περιοχές με ζεστά υφάσματα, όπως το χαλί. Τα ακάρεα από μόνα τους δεν είναι επικίνδυνα, αλλά σε ευπαθείς οργανισμούς, όπως τα παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και εξανθήματα στο δέρμα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να πλένετε τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο το χαλί και να το περνάτε με την ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, σας προτείνουμε να επιλέξετε παιδικά χαλιά με κοντή πλέξη και να αποφύγετε τις φλοκάτες και τα χαλιά με παχιά ύφανση, τα οποία είναι δύσκολο να καθαριστούν.

 

Μη στρώσετε όλο το δάπεδο με χαλί

Ένας άλλος τρόπος να κρατήσετε το χαλί καθαρό είναι να μην πατάτε πάνω του με παπούτσια. Για να το κάνετε αυτό πραγματικότητα, καλό είναι να στρώσετε ένα συγκεκριμένο σημείο του πατώματος με ένα μικρό χαλί. Έτσι, το παιδί θα γνωρίζει ότι πάνω στο χαλί μπορεί να παίξει και να πατήσει με τις κάλτσες, αλλά όχι με παπούτσια.

παιδικο παιχνίδι τραινάκι

 

Τοποθετήστε αντιολισθητική επίστρωση

Ένας λόγος που πολλοί γονείς επιλέγουν μοκέτα για το παιδικό δωμάτιο είναι επειδή αυτή είναι πιο ασφαλής και προστατεύει το παιδί από πτώσεις. Η αλήθεια είναι ότι ένα χαλί που γλιστράει πάνω στο ξύλινο δάπεδο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Υπάρχουν, όμως, πολλά παιδικά χαλιά με αντιολισθητική επίστρωση στο κάτω μέρος τους, ώστε να παραμένουν σταθερά, ενώ μπορείτε να πάρετε και εσείς αυτή την επίστρωση και να την εφαρμόσετε στα ήδη υπάρχοντα χαλιά. Έτσι, θα αποφύγετε την επιλογή της μοκέτας, η οποία σε παιδιά με αλλεργία και άσθμα είναι εντελώς ακατάλληλη.

πατούσες μωρού με τη μαμά του

Επιλέξτε χαλιά χωρίς κρόσσια

Τέλος, ειδικά αν έχετε μωρό ή πολύ μικρό παιδί στο σπίτι, αποφύγετε τα χαλιά με κρόσσια. Τα κρόσσια τοποθετούνται στα χαλιά, για να προσδώσουν έναν τόνο μεγαλοπρέπειας, όμως κατά το παιχνίδι μπορεί να μπερδευτούν τα χέρια ή τα πόδια του παιδιού μέσα στα κρόσσια και να πέσει. Γι´ αυτό το λόγο, προτιμήστε παιδικά χαλιά που δεν έχουν τέτοια επικίνδυνα σημεία, για να μπορείτε να αφήνετε το παιδί σας να παίξει ελεύθερο χωρίς να ανησυχείτε.

Περισσότερα παιδικά χαλιά μπορείτε να βρείτε την μεγάλη ποικιλία που διαθέτει το ColoreColori.gr

μωρό με σκυλί πάνω σε χαλί