Είναι τα βρεφικά φορμάκια επικίνδυνα; 4 σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Όλοι οι γονείς λατρεύουν τα βρεφικά φορμάκια. Είναι άνετα, πλένονται εύκολα, προσαρμόζονται αμέσως στο σωματάκι του μωρού και το κάνουν να νιώθει ελεύθερο και χαρούμενο. Ωστόσο, υπάρχουν δυστυχώς κάποια σημεία που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα ή δυσάρεστα για ένα μωρό, αν οι γονείς δεν προσέξουν. Αν δεν θέλετε το φορμάκι να βλάψει το μωρό σας, τότε θα πρέπει αυτό να πληροί κάποιες προϋποθέσεις ασφαλείας που θα σας επιτρέψουν κυριολεκτικά και μεταφορικά να κοιμάστε ήσυχοι.

Κατάλληλο ύφασμα

Πολλά φορμάκια μωρού είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά, τα οποία προκαλούν ποικίλα προβλήματα στο νεογέννητο αλλά και σε μωρά μεγαλύτερης ηλικίας . Υλικά, όπως ο υαλοβάμβακας, δεν αφήνουν τη βρεφική επιδερμίδα να αναπνεύσει και κάνουν το βρέφος να ιδρώνει και να νιώθει άσχημα. Επιπλέον, τα συνθετικά υλικά φέρουν πάνω τους χημικές ουσίες και χρωστικές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για αλλεργίες και δερματικούς ερεθισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία του μωρού. Το κατάλληλο ύφασμα για τα μωρουδιακά φορμάκια είναι το οργανικό βαμβάκι, το οποίο είναι απαλό, δε φέρει επικίνδυνες ουσίες και είναι όσο ζεστό χρειάζεται, για να αισθάνεται το μωράκι σας άνετα.

Κουμπιά

Ένας πολύ ύπουλος εχθρός στα φορμάκια και τους υπνόσακους είναι τα κουμπιά. Αν αυτά είναι ραμμένα και εξέχουν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξηλωθούν ή να τραβηχτούν από το μωρό, το οποίο τελικά θα τα καταπιεί. Γι’ αυτό, πρέπει να επιλέγετε βρεφικούς υπνόσακους και φορμάκια με ενσωματωμένα κουμπιά ή φερμουάρ. Αυτονόητο είναι ότι τα φορμάκια δεν πρέπει να έχουν και άλλα δυνητικά επικίνδυνα στοιχεία, όπως φτερά, στρας και χάντρες.

Κουκούλα

Μπορεί η κουκούλα να είναι ιδανική, αν το μωρό πρόκειται να βγει έξω και κάνει κρύο, όμως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται. Οι υπνόσακοι και τα φορμάκια για μωρά με κουκούλα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για τον ύπνο του βρέφους, καθώς είναι πολύ εύκολο να τυλιχτεί η κουκούλα γύρω από το λαιμό ή το πρόσωπό του. Άλλωστε, δεν χρειάζεται σε τίποτα και μάλλον θα δυσκολέψει το μωρό παρά θα το διευκολύνει.

Σωστή θερμοκρασία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, το βρέφος δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ζεστά ντυμένο όταν κοιμάται. Αυτό σημαίνει ότι υπνόσακοι με μαλλί ή φλις μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν, πάντως, αναλογιστεί κανείς ότι το παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει θερμοκρασία 20-23 βαθμούς Κελσίου, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φορμάκια μωρού από λεπτό και δροσερό ύφασμα, όπως το βαμβάκι, και να σιγουρευόμαστε ότι το μωρό δεν ιδρώνει μέσα στον ύπνο του.

Δείτε εδώ πανέμορφα και οικονομικά βρεφικά φορμάκια που πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας για το μωρό σας.