Καθαρισμός χαλιών με ατμοκαθαριστή ή απορρυπαντικό; Ποια είναι η καλύτερη λύση

Καθαρισμός χαλιού με το χέρι

Ο καθαρισμός χαλιών μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους. Οι δύο βασικότερες είναι το καθάρισμα με ατμό, όπου δεν χρησιμοποιείται κάποιο καθαριστικό, αλλά η δύναμη του ατμού, και το καθάρισμα με ειδικές βούρτσες και απορρυπαντικό. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και το ποια τελικά θα επιλέξετε εξαρτάται από το είδος της βρομιάς, την υφή του χαλιού και το διαθέσιμο εξοπλισμό. Και οι δύο τύποι καθαρισμού μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά και στα ταπητοκαθαριστήρια, στα οποία προσφέρονται και λύσεις που συγκεντρώνουν τα πλεονεκτήματα και των δύο μεθόδων.

Καθαρισμός χαλιών με ατμοκαθαριστή

Ο καθαρισμός χαλιών με ατμοκαθαριστή δεν χρησιμοποιεί χημικά καθαριστικά, αλλά διασπά τη βρομιά με τη δύναμη του ατμού. Παράλληλα, οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποστειρώνουν το χαλί, αφού σκοτώνουν το 99% των μυκήτων, των βακτηρίων, των ιών και των ακάρεων, καθώς και τα αυγά τους. Το σημαντικότερο, όμως, πλεονέκτημα του ατμοκαθαριστή είναι ότι δεν αφήνει υπολείμματα χημικών ουσιών, κάτι που είναι απαραίτητο όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι και κατοικίδια ζώα που ενδέχεται να αναπτύξουν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα από τα κατάλοιπα των απορρυπαντικών. Επιπλέον, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, ο ατμοκαθαριστής, δεν αφήνει πολλή υγρασία στο χαλί, οπότε αυτό στεγνώνει εύκολα και γρήγορα. Από την άλλη, το μειονέκτημα του ατμού είναι ότι δεν μπορεί να αφαιρέσει όλους τους λεκέδες, αλλά μόνο τους πρόσφατους και τους επιφανειακούς, ενώ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσει μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε ευαίσθητα χαλιά.

Καθαρισμός χαλιού με ατμό

Καθαρισμός χαλιών με απορρυπαντικό

Ο κλασικός καθαρισμός χαλιών γίνεται με ειδικά καθαριστικά, τα οποία εισχωρούν στις ίνες του χαλιού ύστερα από τη διαβροχή του με άφθονο νερό. Τα καθαριστικά αυτά έχουν συγκεκριμένη σύνθεση, έτσι ώστε να αφαιρούν ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την υφή του χαλιού. Το βασικότερό τους, όμως, μειονέκτημα είναι ότι συχνά αφήνουν κατάλοιπα με χημικές ουσίες στην επιφάνεια του χαλιού, ενώ είναι αμφίβολο αν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο απολύμανσης ενάντια στα μικρόβια και τα ακάρεα. Επίσης, χρειάζεται προσοχή αν χρησιμοποιούνται στο σπίτι, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το χαλί έπειτα δεν στεγνώνει σωστά.

Μπουρμπουλήθρες σαμπουνιού από κοντά

Τα καλά νέα είναι ότι στα ταπητοκαθαριστήρια εφαρμόζονται μέθοδοι, οι οποίες συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα του ατμοκαθαριστή και του απορρυπαντικού. Η χρήση βιολογικών καθαριστικών που δεν αφήνουν κατάλοιπα λύνει το πρόβλημα των συχνών αλλεργιών μετά τον καθαρισμό του χαλιού και είναι κατάλληλη για σπίτια με ευπαθείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, τα ταπητοκαθαριστήρια διαθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να στεγνώνουν τα χαλιά σωστά, χωρίς να μένει ίχνος υγρασίας στις ίνες τους. Έτσι, με την άφθονη διαβροχή και τα εξειδικευμένα καθαριστικά απομακρύνονται όλοι οι λεκέδες, σκοτώνονται τα επικίνδυνα μικρόβια και φρεσκάρεται το χαλί χωρίς να αλλοιωθεί η σύνθεσή του.