Συμβουλές για ταξίδια με παιδιά

Τα παιδιά, ειδικά όταν είναι τα δικά μας, είναι η χαρά της ζωής, όμως το να ταξιδεύουμε μαζί τους μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση. Η πτήση με το αεροπλάνο ή κάποια πολύωρη διαδρομή με το αυτοκίνητο μπορεί να τους κουράσει όλους, ενώ και όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να κρατήσουμε απασχολημένα τα παιδιά και τι πρέπει να προσέξουμε, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι στις διακοπές μας. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα, οπότε μην σπεύσετε να αφήσετε τα παιδιά σας στη γιαγιά και τον παππού. Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε μερικές συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή όλων ευκολότερη.

traveling-with-kids

Το πρώτο βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι να έχετε πάντα αρκετό χρόνο μπροστά σας. Για την επιβίβαση στο αεροπλάνο, τον έλεγχο ασφαλείας ή τη διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι καλό είναι να υπολογίζετε το διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάζεστε συνήθως. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά και να σας αργοπορήσουν όταν έχετε παιδιά, αν όμως έχετε προνοήσει και έχετε αρκετή ώρα, τότε δεν θα αγχωθείτε και όλα θα κυλήσουν αβίαστα. Γενικά, θα πρέπει να είστε αρκετά προγραμματισμένοι, να τα έχετε οργανώσει όλα από νωρίς και να μην αφήνετε τίποτα την τελευταία στιγμή.

 

Κατά τα άλλα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε το πώς θα κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και όταν φτάσετε στο νέο μέρος. Ο καλύτερός σας φίλος θα είναι οι εφαρμογές και τα παιχνίδια για παιδιά στο κινητό ή το tablet. Τα σύγχρονα παιδιά μπορούν να περάσουν ώρες παίζοντας μπροστά σε μια οθόνη και επιπλέον δεν χρειάζεται να κουβαλάτε τίποτα παραπάνω. Εκτός, όμως, από αυτό καλό είναι να μπείτε στη λογική της επιβράβευσης και να έχετε μαζί σας μικρά δωράκια, όπως καραμέλες, σοκολατάκια και λούτρινα αρκουδάκια, για να δίνετε στο παιδί σας ανμείνει ήσυχο για ένα προκαθορισμένο διάστημα. Έτσι, θα το έχετε ευχαριστημένο αλλά θα επιτύχετε και ένα σωστό παιδαγωγικό αποτέλεσμα.

travelling_with_kids

 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά ένας ωραίος τρόπος να μην τα αφήσετε να βαριούνται είναι να τα εμπλέξετε στη διοργάνωση και την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Ρωτήστε τα τη γνώμη τους για κάποια θέματα ή για το πού θέλουν αυτά να πάνε και τι επιθυμούν να κάνουν και θα δείτε με έκπληξη ότι ακόμα και οι πιο απόμακροι έφηβοι ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει γύρω τους όταν τους δίνετε ευκαιρίες να νιώσουν χρήσιμοι.

 

Τέλος, φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, εκ των οποίων εκ των ων ουκ άνευ είναι το κουτί πρώτων βοηθειών, με γάζες, οινόπνευμα και ένα θερμόμετρο, για την περίπτωση που το παιδί χτυπήσει ή αρρωστήσει. Στα απαραίτητα συγκαταλέγεται και ο κατάλληλος ρουχισμός για το παιδί ανάλογα με τον καιρό. Δεν θέλετε ούτε να ζεσταίνεται αλλά ούτε και να κρυώνει και αυτό θα το πετύχετε αν το ντύνετε όσο βαριά ή ελαφριά προστάζουν οι καιρικές συνθήκες. Έτσι, θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το παιδί νιώθει άνετα, για να είναι ευδιάθετο και να μην γκρινιάζει.