Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα στρώματα ύπνου

Γνωρίζατε ότι σε όλα τα στρώματα ύπνου συσσωρεύονται μερικά εκατομμύρια ακάρεα που ζουν και αναπαράγονται χάρη στον ιδρώτα και τα κύτταρα του σώματός μας; Μπορεί το να πλύνουμε το στρώμα, στο οποίο κοιμόμαστε, να μη μας φαίνεται και η πιο εύκολη ιδέα, όμως η  συσσώρευση μικροβίων σε αυτό μπορεί να βλάψει την ποιότητα του ύπνου αλλά και την υγεία μας. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, οπότε δεν αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειές τους άμεσα. Τις καταλαβαίνουμε, όμως, όταν αρχίσουμε να έχουμε αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα, φαγούρα και άστατο ύπνο. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε, για να είναι το στρώμα μας καθαρό;

Στρώματα ύπνου από υποαλλεργικά υλικά

Το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για ένα καθαρό στρώμα είναι να είναι φτιαγμένα αυτά από υποαλλεργικά υλικά. Τα στρώματα αφρού και τα στρώματα με latex θεωρούνται τα καλύτερα στρώματα ύπνου για ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες, αφού τα υλικά τους αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορήσει, δεν παγιδεύουν την υγρασία και δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα ακάρεα.

Ανώστρωμα

Πολύ βολικό είναι το ανώστρωμα, το οποίο είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα που τοποθετείται πάνω από το κυρίως στρώμα και κάτω από το σεντόνι. Έτσι, απορροφά όλους τους λεκέδες, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα που είναι η αγαπημένη τροφή των ακάρεων, ενώ πλένεται και πολύ ευκολότερα από το ογκώδες στρώμα.

ανωστρωμα

Ατμοκαθαριστής

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσετε το στρώμα, έτσι ώστε σκοτωθούν όλα τα μικρόβια χωρίς δαπανηρά απορρυπαντικά και τρίψιμο, είναι ο ατμοκαθαριστής. Αφού βγάλετε το κάλυμμα και απορροφήσετε με την ηλεκτρική σκούπα σκόνη και τρίχες, περάστε προσεκτικά τον ατμοκαθαριστή πάνω από την επιφάνεια του στρώματος και αφήστε τον ατμό να εισχωρήσει βαθιά μέχρι την τελευταία στοιβάδα του στρώματος.

ατμοκαθαριστης

Λεμόνι και σόδα

Δύο φυσικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα σε όλους τους τύπους στρωμάτων είναι το λεμόνι και η μαγειρική σόδα. Απλώστε μια στρώση μαγειρικής σόδας στην άνω επιφάνεια του στρώματος, ώστε αυτή να απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές αλλά και να καταπολεμήσει τους λεκέδες. Αφήστε τη να δράσει για μερικές ώρες και έπειτα ρουφήξτε τη με την ηλεκτρική σκούπα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο αποτελεσματική είναι. Το διάλυμα λεμονιού αποτελείται από ένα ποτήρι χλιαρό νερό και μισό στυμμένο λεμόνι. Ψεκάστε με αυτό το στρώμα, για να αποκτήσει όχι μόνο μυρωδιά και αίσθηση φρεσκάδας αλλά και μια ισχυρή αντιμικροβιακή ασπίδα.

λεμονι και σοδα

Ήλιος και αέρας

Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγρασίας και συνεπώς των ακάρεων. Αν, λοιπόν, έχετε τη δυνατότητα να βγάλετε το στρώμα έξω στον ήλιο, μπορείτε να το κάνετε ανά δύο με τρεις μήνες. Αν έχετε ανώστρωμα, είναι πολύ ευκολότερο να αφήνετε αυτό να λιαστεί έξω στο μπαλκόνι. Πάντως, ο καθημερινός αερισμός του υπνοδωματίου είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικός.

ηλιος και αερας