Ποια είδη καθαρισμού είναι ασφαλή για μάρμαρα;

Ostrianet.gr - Σπίτι με μαρμαρινο πατωμα

Το μάρμαρο είναι όμορφο, αλλά απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και τα κατάλληλα είδη καθαρισμού, για να παραμείνει αναλλοίωτο στην αρχική του κατάσταση. Όσοι δεν γνωρίζουν τίποτα για το μάρμαρο και την ευαισθησία του, συνήθως το βλάπτουν χρησιμοποιώντας λάθος καθαριστικό. Δυστυχώς, το σφουγγάρισμα στο μαρμάρινο δάπεδο απαιτεί προσοχή και πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεκριμένα, επαγγελματικά καθαριστικά, τα οποία θα συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση της βρομιάς και την προστασία της επιφάνειας του δαπέδου.

Παρακάτω σας δίνουμε βασικές συμβουλές για τον ασφαλή και αποτελεσματικό καθαρισμό του μαρμάρου, ώστε να αποφύγετε τις ζημιές σε ένα τόσο ντελικάτο και πολυτελές υλικό, το οποίο με τις σωστές πρακτικές μπορεί να στολίζει το σπίτι σας για πολλά χρόνια.

Ostrianet.gr - Σφουγγαρίστρες

  • Μην χρησιμοποιείτε κοινά προϊόντα καθαρισμού, όπως λευκαντικό, ξύδι, υπεροξείδιο του υδρογόνου και αμμωνία, καθώς αυτά θα χαράξουν το μάρμαρο αφήνοντας θαμπά σημεία και σημάδια ψεκασμού. Η χάραξη είναι χημικό έγκαυμα στην επιφάνεια του μαρμάρου και απαιτεί εκ νέου στίλβωση.
  • Αποφύγετε όξινα καθαριστικά εσπεριδοειδών. Όξινα είδη καθαρισμού με χαμηλό pH, όπως το ξύδι (pH 3), το υπεροξείδιο του υδρογόνου (pH 4), ή τα καθαριστικά με εσπεριδοειδή (λεμόνι-πορτοκαλί pH 2-4) επίσης χαράσσουν το μάρμαρο και το καταστρέφουν λίγο λίγο.
  • Από την άλλη, και τα αλκαλικά καθαριστικά δεν είναι πανάκεια. Αν το pH είναι μέχρι 10, είναι εντάξει. Όμως τα καθαριστικά με πολύ υψηλό pH, όπως για παράδειγμα το λευκαντικό (pH 12) και η αμμωνία (pH 11) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μαρμάρου.
  • Σχεδόν όλα τα οικιακά καθαριστικά είναι πολύ σκληρά (πολύ όξινα ή πολύ αλκαλικά) για καθαρισμό μαρμάρου, καθώς οδηγούν σε χάραξη της επιφάνειας. Ορισμένα κοινά προϊόντα καθαρισμού που αναφέρουν ότι είναι για μάρμαρο δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά, αφού δεν καθαρίζουν καλά τους λεκέδες.
  • Οι σπιτικές συνταγές καθαρισμού μαρμάρου περιλαμβάνουν συνήθως σαπούνι ή ακόμη και αμμωνία ή ξύδι. Τα οποία όμως όπως προαναφέρθηκε πρέπει να αποφεύγονται.

Ποιο είναι το καλύτερο καθαριστικό μαρμάρου;

Τα καλύτερα καθαριστικά μαρμάρου είναι ειδικά σχεδιασμένα, μη βλαβερά επαγγελματικά καθαριστικά μαρμάρου. Τα επαγγελματικά είδη καθαρισμού παρέχουν ανώτερη απόδοση και ασφάλεια για τον καθαρισμό μαρμάρου ή οποιασδήποτε φυσικής πέτρας. Επιπλέον, σέβονται το βερνίκι που έχει εφαρμοστεί στην επιφάνεια του μαρμάρου, δεν το χαράσσουν και αφαιρούν τους λεκέδες.

 

Ostrianet.gr - Σφουγγαρίστρα

 

Το πλεονέκτημα με τα επαγγελματικά απορρυπαντικά είναι ότι έχουν συγκεκριμένη χρήση και φέρουν πιστοποίηση. Με την πιστοποίηση θα είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλα για τη δουλειά που τα θέλετε. Επιπλέον, βγαίνουν σε μεγάλες συσκευασίες. Επομένως είναι πιο οικονομικά, αφού διαρκούν για πολύ περισσότερο χρόνο. Ενώ χάρη στην αποδοτικότητά τους χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα, για να φέρουν τα επιθυμητά επίπεδα καθαριότητας.