Κλασσικές κουζίνες: Ποια είναι τα 7 σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους

Συνολική κουζίνα με λευκά έπιπλα

Τι είναι αυτό που δίνει το χαρακτήρα του κλασικού σε μια κουζίνα; Πώς ξεχωρίζουμε μια κλασική από μια μοντέρνα κουζίνα; Υπάρχουν κλασικές κουζίνες ή μήπως αυτό είναι απλά μια κατασκευή, για να δικαιολογήσουμε ότι η κουζίνα μας είναι παλιά και άρα όχι μοντέρνα; Η αλήθεια είναι ότι κλασικές κουζίνες υπάρχουν. Είτε είναι παλιές είτε πρόσφατα ανακαινισμένες, έχουν κάποια στοιχεία που τους δίνουν διαχρονικό και πολυτελή χαρακτήρα και τις διαφοροποιούν από τις minimal μοντέρνες κουζίνες. Έτσι, αν ανακαινίζετε την κουζίνα σας και θέλετε να της δώσετε κλασικό στυλ, θυμηθείτε τα παρακάτω.

Διακοσμητικά στοιχεία

Μια κλασική κουζίνα δεν είναι λιτή. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει διάφορα διακοσμητικά στοιχεία που τραβούν την προσοχή και αναδεικνύουν την εμφάνισή της. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει έναν εντυπωσιακό πίνακα, κάποιο περίτεχνο διακοσμητικό σε ένα ράφι ή ακόμα και ένα τζάκι ή ένα μεγάλο καθρέφτη.

Ουδέτερα θερμά χρώματα

Κλασική κουζίνα χωρίς θερμούς χρωματικούς τόνους δε νοείται. Οι περισσότερες κλασικές κουζίνες έχουν καφέ έπιπλα, όμως οι πιο σύγχρονες τάσεις μιλούν για πιο ανοιχτά και φωτεινά χρώματα, όπως το μπεζ και το ιβουάρ. Ακόμα και άσπρα κλασικά έπιπλα κουζίνας υπάρχουν, στα οποία η χρωματική αντίθεση επιτυγχάνεται με ορισμένα κομμάτια, όπως οι καρέκλες και τα ντουλάπια, σε πιο σκούρους τόνους.

Λευκή κλασική κουζίνα

Πολυτελείς πάγκοι

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μοντέρνας κουζίνας είναι ο πολυτελής πάγκος. Περίτεχνα σχέδια και ακριβά υλικά, όπως το μάρμαρο, ο χαλαζίας και ο γρανίτης, δίνουν χαρακτήρα στην κουζίνα, στην οποία οι πάγκοι έχουν μεγάλη επιφάνεια και πρωταγωνιστούν στο χώρο.

Περίτεχνα ντουλάπια

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο σε μια κλασική κουζίνα είναι τα ντουλάπια με τις περίτεχνες λεπτομέρειες και τα δουλεμένα τελειώματα. Έτσι, η εικόνα που αποπνέει μια τέτοια κουζίνα είναι αριστοκρατική και επιβλητική.

Ντουλάπια κλασικής κουζίνας

Απλά πλακάκια

Τα πλακάκια στον τοίχο της κουζίνας πρέπει να είναι εντελώς λιτά, γιατί όλη η υπόλοιπη κουζίνα έχει αρκετά έντονα στοιχεία, όπως τα διακοσμητικά και περίτεχνα ντουλάπια. Έτσι, καλό είναι τα πλακάκια αλλά και το δάπεδο να είναι μονόχρωμα, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί ένα υπερβολικό αποτέλεσμα.

Vintage υφάσματα

Το vintage έρχεται σε άψογη αρμονία με το κλασικό και μπορείτε πολύ εύκολα να το εισάγετε στην κουζίνα. Συγκεκριμένα, μπορείτε να το εντάξετε στη διακόσμηση μέσω των υφασμάτων, όπως τα τραπεζομάντηλα, σε floral μοτίβα.

Φανταχτερός στολισμός

Ένας πολυέλαιος είναι η ιδανική επιλογή φωτισμού στις κλασικές κουζίνες. Από τη μία, φωτίζει άπλετα το χώρο, οπότε τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε μια κουζίνα, στην οποία τα βαριά στοιχεία μπορεί να τη βαρύνουν. Από την άλλη, ο πολυέλαιος είναι από μόνος του ένα διακοσμητικό στοιχείο που ταιριάζει απόλυτα στο ύφος της κουζίνας. Απλώς, καλό είναι να επιλέξετε το φωτισμό, αφού έχετε ολοκληρώσει την επίπλωση, ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο design.

Παραδοσιακή κλασική κουζίνα