ΙΕΚ αισθητικής: οι 4 βασικότερες ειδικότητες και η επαγγελματική τους αποκατάσταση

Τα ΙΕΚ αισθητικής είναι μια δημοφιλής επιλογή για νέους και νέες που ενδιαφέρονται για την ομορφιά και τους αρέσει να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Με πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση και με πληθώρα διαθέσιμων θέσεων στην αγορά εργασίας, οι σπουδές αισθητικής αποτελούν μια εξαιρετική διέξοδο στην καλλιτεχνική φύση που διαπνέει πολλούς ανθρώπους. Ποιες ακριβώς ειδικότητες προσφέρει, όμως, ένα ΙΕΚ αισθητικής; Δεν πρόκειται για έναν κλάδο, αφού από μια τέτοια σχόλη βγαίνουν απόφοιτοι διαφόρων επαγγελμάτων. Οι βασικότερες ειδικότητες είναι οι εξής:

Τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ

Ο τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ είναι πρωτίστως τεχνίτης ή τεχνίτρια μακιγιάζ, όμως τα επαγγελματικά του καθήκοντα δεν σταματούν εκεί, αφού μπορεί να εργαστεί και σε άλλους τομείς. Με γνώσεις δερματολογίας, χρωματολογίας, body painting, πρώτων βοηθειών, κοσμετολογίας, αποτριχωτικών τεχνικών και αισθητικής άκρων, πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο επαγγελματία, ο οποίος εκτός από το μακιγιάζ μπορεί να ασχοληθεί και με το μανικιούρ και το πεντικιούρ, την αποτρίχωση, την αισθητική σώματος, την περιποίηση προσώπου και την παραγωγή ή τον έλεγχο καλλυντικών και άλλων προϊόντων κοσμετολογίας. Επιπλέον, ειδικά στο βασικό τομέα ενδιαφέροντος που είναι το μακιγιάζ, εκτός από το καθημερινό μακιγιάζ ο απόφοιτος αποκτάει εφόδια για τη δημιουργία μόνιμου μακιγιάζ, μακιγιάζ media και μακιγιάζ με special effects.

ιεκ αισθητικης μακιγιαζ

Αισθητικός ποδολογίας και ονυχοπλαστικής

Ο αισθητικός ποδολογίας και ονυχοπλαστικής είναι υπεύθυνος για τον καλλωπισμό των νυχιών είτε αυτός περιλαμβάνει το κόψιμο, την περιποίηση και τη βαφή τους είτε πιο σύνθετες εργασίες, όπως την προσθετική νυχιών. Εκτός από αισθητική άκρων, γνωρίζει πολύ καλά και κινησιολογία, ποδολογία, φυσικοθεραπεία, νευρολογία και αρχές μάλαξης, με αποτέλεσμα να μπορεί να εργαστεί όχι μόνο σε κέντρα αισθητικής, αλλά και ιατρικά κέντρα αποκατάστασης και ορθοπεδικές κλινικές υπό την εποπτεία των υπεύθυνων ιατρών.

ιεκ ονυχοπλαστικης

Στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας

Ο απόφοιτος διατροφής και διαιτολογίας διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις σε τομείς, όπως η θεραπευτική διαιτολογία, η βιολογία, η χημεία τροφίμων, η βιοστατιστική, η μικροβιολογία, η βιοτεχνολογία, ο μεταβολισμός και η κλινική παθολογία. Έτσι, μετά το πέρας των σπουδών του μπορεί να συντάσσει με την επίβλεψη διαιτολόγου ανώτατης εκπαίδευσης διαιτολόγια για υγιή, παχύσαρκα και ασθενή άτομα καθώς και για αθλητές, ενώ μπορεί να δουλέψει και ως υπεύθυνος παρασκευής φαγητών για άτομα με ειδικές διατροφικές συνήθειες. Τα εφόδια αυτά του ανοίγουν πολλές πόρτες στην αγορά εργασίας σε επιχειρήσεις, όπως κέντρα αδυνατίσματος, καταστήματα υγιεινής διατροφής, σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, εστιατόρια και βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων.

ιεκ διαιτολογιας

Στέλεχος SPA

Ο κάτοχος διπλώματος λουτροθεραπείας-SPA μπορεί να εργαστεί ως βοηθός ή στέλεχος σε προγράμματα θαλασσοθεραπείας και ιαματικής παρακολουθώντας και αξιολογώντας την ποιότητα του προγράμματος, μεριμνώντας για τον απαραίτητο εξοπλισμό και ελέγχοντας τις απαραίτητες παραμέτρους. Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε λουτροθεραπευτικά κέντρα, σε μονάδες καλλωπισμού και αντιγήρανσης, σε κέντρα θερμαλισμού και σε κέντρα γενικής αποκατάστασης και θεραπευτικού αθλητισμού.

στελεχος spa