Η χρήση των συρόμενων κουφωμάτων αλουμινίου

συρόμενα κουφώματα αλουμινίου

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, από τη δεκαετία του ΄70 και μετά, κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά, σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό χώρο. Οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, που συντελέστηκαν στη χώρα μας, από τα χρόνια αυτά και εξής, η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την «εισαγωγή» νέων τεχνικών, δημιούργησαν καινούργιες δημιουργικές τάσεις στο χώρο της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Το αλουμίνιο στην οικοδομή

Το αλουμίνιο, ως υλικό στον τομέα αυτό, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ΄60. Πρόκειται για ορυκτό μέταλλο, που στην αρχική του μορφή βρίσκεται συνενωμένο με άλλα στοιχεία. Απομονώθηκε το 19ο αιώνα. Είναι ανθεκτικό από τη φύση του προς τα ακραία φυσικά φαινόμενα και τη διάβρωση. Λόγω των ιδιοτήτων του είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικό σε κατασκευαστικούς συνδυασμούς. Γι΄ αυτούς τους λόγους, αν και ακριβότερο, προτιμείται για τα κουφώματα, από τα αντίστοιχα παραδοσιακά ξύλινα και τα πιο μοντέρνα πλαστικά (pvc).

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια κατηγορία μόνα τους. Αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε άλλες υποκατηγορίες։ χωνευτά, επάλληλα, ανασηκόμενα, μονόφυλλα και δίφυλλα.

Συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, οφέλη από τη χρήση

συρόμενα κουφώματα αλουμινίουΔιακρίνονται για την προσαρμοστικότητα και την κατασκευαστική τους ευελιξία, σε μέγιστο βαθμό, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τύπο κουφωμάτων. Είναι δεκτικά σε σήτες, παντζούρια, εξωτερικά ρολά και ενεργειακά τζάμια. Σε σχέση με τα αντίστοιχα ανοιγόμενα χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητά τους για άνοιγμα, περίπου όσο το μήκος του τοίχου, καθώς και τη μηδενική απώλεια στον εσωτερικό χώρο. Η σχετική μειονεκτικότητά τους στο ζήτημα της στεγάνωσης, τακτοποιείται με τη χρήση νέων τεχνικών και  κατάλληλων υλικών.

Επίσης, τα συρόμενα κουφώματα ασφαλείας είναι περισσότερο συμβατά σε συστήματα ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της εγκληματικότητας και τη συχνότητα των διαρρήξεων, όπως αυτή παρατηρείται από τους σχετικούς στατιστικούς δείκτες, θεωρείται περισσότερο αναγκαία και η θωράκιση του ιδιωτικού χώρου με συστήματα ασφαλείας. Ο μηχανισμός «δαγκάνες» ή «τιγράκι», απλός στη χρήση, με την κατάλληλη τοποθέτηση, στις δύο γωνίες του φύλλου, διαθέτει «δόντια», τα οποία ενεργοποιούνται σε ενδεχόμενη απόπειρα παραβίασης, με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να μην είναι δυνατή, ακόμα και με ισχυρό χτύπημα από λοστό.

Τα κουφώματα αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται επίσης για την ιδιαίτερη ικανότητά τους για θερμομόνωση. Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς με το πετρέλαιο και το ρεύμα να είναι ιδιαιτέρα δαπανηρά, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά μείωση κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, από την ελάττωση της χρήσης συσκευών κλιματισμού και καλοριφέρ. Σε ότι αφορά τα χωνευτά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή, για τη συγκράτηση της διαφαινόμενης υγρασίας στο χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σφράγιση των κενών.

Η τοποθέτηση συρόμενων κουφωμάτων αλουμινίου, με τις κατάλληλες προδιαγραφές, φαντάζει ως ιδανική λύση για το διαμέρισμα, τη μπαλκονόπορτα και γενικότερα για εγκαταστάσεις, που ο ωφέλιμος χώρος είναι σχετικά περιορισμένος. Τα κουφώματα αλουμινίου εξασφαλίζουν ποιότητα, αντοχή και υψηλή αισθητική. Η διαφορά κόστους, σε σχέση με τα ξύλινα και αυτά από από pvc, καλύπτεται μακροχρόνια από την εξοικονόμηση ενέργειας. Η πρακτική της απόσβεσης ενισχύεται και από το γεγονός των μηδενικών εξόδων για συντήρηση.  Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας.