Επιδαπέδια φωτιστικά & φωτιστικά οροφής: Τι λαμπτήρα να βάλω;

επιδαπεδιο φωτιστικο

Συνήθως, όταν ψάχνουμε για φωτιστικά, είτε αυτά είναι επιδαπέδια είτε οροφής, ενδιαφερόμαστε κυρίως για το σχέδιό τους και αν αυτό ταιριάζει το με τη διακόσμηση του χώρου μας. Ωστόσο, ακόμα και το πιο όμορφο φωτιστικό μπορεί να είναι εντελώς αταίριαστο σε ένα δωμάτιο, αν το φως που εκπέμπει δεν αρμόζει στο χώρο. Για παράδειγμα, στο σαλόνι, όπου αναμένουμε απαλό και ζεστό φωτισμό, ένα φωτιστικό με πολύ έντονο και ψυχρό φως, όσο στιλάτο και αν είναι, δεν θα μπορέσει να βρει τη θέση του.

Συνεπώς, το τι λαμπτήρα θα βάλουμε στα επιδαπέδια φωτιστικά και τα φωτιστικά οροφής είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν και πώς θα επιτύχουμε μια ξεχωριστή διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο, ακριβώς όπως την ονειρευόμαστε. Στους λαμπτήρες, πρέπει να κοιτάμε τρεις παράγοντες, για να αντιληφθούμε το είδος του φωτός. Τη φωτεινότητα, την ισχύ και το χρώμα.

Φωτεινότητα

Η φωτεινότητα ενός λαμπτήρα υποδηλώνεται με βάση τις μονάδες φωτισμού. Όσο υψηλότερες είναι αυτές, τόσο φωτεινότερος είναι ο λαμπτήρας. Το θέμα του πόσο φωτεινό πρέπει να είναι ένα δωμάτιο είναι υποκειμενικό και η φωτεινότητα ενός λαμπτήρα σχετίζεται με το μέγεθος του δωματίου, τα χρώματα του τοίχου, την ύπαρξη άλλων φωτιστικών κλπ.

επιδαπεδιο μεταλλικο φωτιστικο

Watt

Τα watt είναι η ποσότητα ισχύος που καταναλώνει ένας λαμπτήρας. Εάν έχετε λαμπτήρες LED, η ισχύς που αυτοί καταναλώνουν είναι ελάχιστη. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ισχύ από τους σύγχρονους λαμπτήρες LED, κάτι που σημαίνει ότι ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως με 60W εκπέμπει λιγότερο φως από έναν λαμπτήρα LED 60W. Παράλληλα, για να αντικαταστήσετε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως 60W, θα χρειαστείτε έναν λαμπτήρα LED 8W ή 12W, για να έχετε περίπου την ίδια φωτεινότητα.

Θερμοκρασία χρώματος

Εκτός από τη φωτεινότητα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το χρώμα των λαμπτήρων. Αυτό δηλώνεται συνήθως με τη μονάδα μέτρησης Kelvin (συνήθως 2.700 έως 6.500) και συνοδεύεται από περιγραφικό όνομα, όπως απαλό λευκό ή φως της ημέρας. Οι συχνότερες κατηγορίες θερμοκρασίας χρώματος είναι οι εξής:

  • Το απαλό λευκό (2.700 έως 3.000 Kelvin) είναι ζεστό και κίτρινο, κάτι που βλέπουμε τυπικά στους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αυτό το φως δίνει μια ζεστή και άνετη αίσθηση και είναι ιδανικό για σαλόνια και υπνοδωμάτια.
  • Το ζεστό λευκό (3.000 έως 4.000 Kelvin) είναι πιο κιτρινωπό-λευκό. Αυτοί οι λαμπτήρες είναι οι πλέον κατάλληλοι για κουζίνες και μπάνια.
  • Το φωτεινό λευκό (4.000 έως 5.000 Kelvin) είναι μεταξύ λευκού και μπλε τόνου. Με μια λιγότερο άνετη και πιο ενεργητική αίσθηση, οι λαμπτήρες με αυτό το φάσμα χρωμάτων είναι εξαιρετικοί για χώρους εργασίας, όπως γραφείο ή το γκαράζ).
  • Το φως της ημέρας (5.000 έως 6.500 Kelvin) έχει πιο γαλαζοπράσινο τόνο. Αυτό το ανοιχτό χρώμα μεγιστοποιεί την αντίθεση στα χρώματα, καθιστώντας το ιδανικό για εργασία, ανάγνωση ή εφαρμογή μακιγιάζ.