Είδη καθαρισμού για τοίχους: τι πρέπει να προσέξετε

καθαριστικα τοιχων

Το σπίτι μας είναι το βασίλειό μας και σίγουρα θέλουμε αυτό να αστράφτει από καθαριότητα. Υπάρχουν, όμως, κάποια ζητήματα σχετικά με την καθαριότητα που μας απασχολούν και μας ταλαιπωρούν λίγο παραπάνω σε σχέση με άλλα, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των τοίχων. Σίγουρα, το πλύσιμο των τοίχων δεν είναι η πιο απλή διαδικασία και χρειάζεται προσοχή στα είδη καθαρισμού που θα χρησιμοποιήσουμε, για να μην αφήσουν λεκέδες ή χαλάσουν το χρώμα. Επιπλέον, το καθάρισμα των τοίχων προϋποθέτει μια μίνι μετακόμιση, αφού τα έπιπλα πρέπει να μετακινηθούν και τα κάδρα να αφαιρεθούν. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται συχνότερα από μια φορά το χρόνο. Φυσικά, οι τοπικοί λεκέδες καλό είναι να αφαιρούνται επί τόπου, όμως το καθάρισμα ολόκληρης της επιφάνειας, αν γίνει σωστά, θα κρατήσει τα αποτελέσματά της για πολύ καιρό.

Το νερό βλάπτει τους τοίχους;

Το νερό δεν βλάπτει τους τοίχους, αν εφαρμοστεί σωστά, ούτε αλλοιώνει το χρώμα. Αν ο τοίχος είναι βαμμένος με πλαστικές μπογιές, καλό είναι να περιμένετε μερικούς μήνες, αφότου τον βάψατε, για να έχει απορροφηθεί και ενσωματωθεί πλήρως η μπογιά στον τοίχο. Για τις λαδομπογιές δεν ισχύει καν αυτή η επιφύλαξη, αφού γενικά είναι πολύ πιο ανθεκτικές στο νερό. Παρά όλα αυτά, το πολύ νερό στο καθάρισμα των τοίχων δεν συνιστάται, διότι αφενός μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία και μετά να έχετε σοβαρότερα προβλήματα από λίγη βρωμιά και αφετέρου ανοίγει ελαφρά τους πόρους του χρώματος, με αποτέλεσμα έπειτα οι λεκέδες να φεύγουν πιο δύσκολα. Γι’ αυτό το λόγο, το καθάρισμα των τοίχων πρέπει να γίνεται με ένα νωπό πανί που έχει στραγγιστεί καλά. Το πανί αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε πάνω σε μια σκούπα ή μια σφουγγαρίστρα, για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.

ειδη καθαρισμου

Είδη καθαρισμού

Καλό είναι να αποφύγετε πολύ δυνατά και χημικά είδη καθαρισμού για τους τοίχους σας, αφού αυτά μπορούν να αφήσουν λεκέδες. Σας προτείνουμε τα είδη καθαρισμού του εμπορίου που είναι κατάλληλα για τοίχους ή αλλιώς μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές επιλογές. Χλιαρό νερό με λίγο ξύδι και λεμόνι ενδείκνυται για ήπιους λεκέδες, ενώ για πιο σοβαρές περιπτώσεις χλιαρό νερό με απορρυπαντικό πιάτων ή ζεστό νερό με μαγειρική σόδα είναι τα πλέον κατάλληλα είδη καθαρισμού. Αυτά μπορούν να αφαιρέσουν πατημασιές, σημάδια από μαρκαδόρους και μολύβια αλλά και μελάνι. Αν δείτε ότι αυτά δεν φεύγουν με τίποτα, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά οδοντόκρεμα. Αφήστε την να δράσει για μερικά λεπτά και μετά αφαιρέστε τη με λίγο νερό.

Άλλα χρήσιμα tips

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε είδος καθαρισμού σε ολόκληρο τον τοίχο να το δοκιμάζετε σε μια μικρή επιφάνεια που δεν φαίνεται πολύ, ώστε να τεστάρετε την ανοχή του τοίχου στο υλικό. Επίσης, πριν καθαρίσετε με το νωπό πανί και το είδος καθαρισμού που έχετε επιλέξει, θυμηθείτε να ξεσκονίσετε τον τοίχο, ώστε να μη δημιουργήσετε λάσπη προσθέτοντας νερό. Μετά το πέρας του πλυσίματος, ο καλός αερισμός του χώρου κρίνεται απαραίτητος, για να στεγνώσουν πλήρως οι τοίχοι και να μην συγκρατήσουν υγρασία.