Διάφανα σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες για την ορθοδοντική θεραπεία; Τα συν και τα πλην

ομορφο χαμογελο αορατα σιδερακια

Οι ενήλικες ασθενείς, όταν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ορθοδοντική θεραπεία, θέτουν ως πρωταρχικό κριτήριο τη διακριτικότητα των ορθοδοντικών μηχανισμών και για αυτό το λόγο επιλέγουν συνήθως μηχανισμούς που δεν θα τους αλλοιώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα του προσώπου, έστω και προσωρινά, και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν κανονικά όλες τους τις δραστηριότητες σαν να μην έχουν επισκεφθεί τον ορθοδοντικό. Οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη ορθοδοντική για ενήλικες είναι αρκετές και αποτελεσματικές, κινούμενες στο δίπολο ανάμεσα στους διαφανείς νάρθηκες και τα διάφανα σιδεράκια ή αλλιώς ανάμεσα στους κινητούς και τους ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μπορέσετε σταθμίζοντάς τα και σε συνεργασία πάντα με τον ορθοδοντικό σας να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη και πλέον κατάλληλη για εσάς.

 

Διάφανα σιδεράκια

αόρατα σιδεράκια

Τα διάφανα σιδεράκια είναι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τα κανονικά σιδεράκια, ελέγχουν δηλαδή αξιόπιστα και αποδοτικά την κίνηση των δοντιών, ώστε να επιτύχουν την ορθή σύγκλειση που θα οδηγήσει σε σωστή στοματική υγιεινή. Η διαφορά τους με τα συμβατικά σιδεράκια είναι ότι κατασκευάζονται από ειδικό υλικό, κεραμικό ή πλαστικό, του οποίου το χρώμα μοιάζει πολύ με το χρώμα της αδαμαντίνης των δοντιών. Έτσι, η αντίθεση που κάνουν με τα δόντια είναι ελάχιστη και για αυτό το λόγο τα διάφανα σιδεράκια ονομάζονται και αόρατα σιδεράκια, όντας κατάλληλα για ενήλικες ασθενείς. Συνεπώς, τα αόρατα σιδεράκια έχουν το πλεονέκτημα της απόλυτα ασφαλούς και αποτελεσματικής ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία ενδείκνυται για σοβαρά προβλήματα σύγκλεισης αλλά και για περιπτώσεις, στις οποίες το αποτέλεσμα πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα και με ακρίβεια χιλιοστού. Από την άλλη, τα διάφανα σιδεράκια έχουν το μειονέκτημα ότι δεν αφαιρούνται από το στόμα όσο διαρκεί η θεραπεία, με αποτέλεσμα η υγιεινή να μην είναι τόσο άριστη και να μπορούν αυτά να γίνουν εστίες μικροβίων, ενώ σίγουρα δεν έχουν τη διακριτικότητα που έχουν οι διαφανείς νάρθηκες.

 

Διαφανείς νάρθηκες

διαφανεις ναρθηκες orthomiras

Με τους διαφανείς νάρθηκες μπορούν να αντιμετωπιστούν ποικίλα ορθοδοντικά προβλήματα, όπως συνωστισμένα δόντια, εκτενή διαστήματα, σταυροειδής σύγκλειση, υπερσύγκλειση και υποσύγκλειση. Στην πράξη, βέβαια, οι διαφανείς νάρθηκες επιλέγονται για ήσσονος σημασίας ορθοδοντικά προβλήματα, όπως μετακίνηση ορισμένων δοντιών και μείωση διαστημάτων. Το πλεονέκτημά τους είναι η απόλυτη διακριτικότητά τους, αφού φοριούνται από τον ασθενή μόνο συγκεκριμένες ώρες, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν βρίσκεται στο σπίτι, ενώ στην κοινωνική του ζωή δεν τον περιορίζουν καθόλου. Επιπλέον, αφαιρούνται από το στόμα, όποτε ο ασθενής το θελήσει, με αποτέλεσμα να τηρείται άψογη στοματική υγιεινή, αφού όλα τα δόντια μπορούν να βουρτσίζονται σχολαστικά. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε ενήλικες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ουλίτιδας ή τερηδόνας και κατά συνέπεια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής. Από την άλλη, οι νάρθηκες δεν μπορούν να είναι τόσο αποδοτικοί ούτε να επιτύχουν το ίδιο ορθοδοντικό αποτέλεσμα με ταχύτητα και ακρίβεια όπως τα αόρατα σιδεράκια.

 

Συντάκτης άρθρου: ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ DR. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ