Ανακαίνιση σπιτιού: 4 πολύ χρήσιμα tips για να την κάνετε σωστά

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ονειρεύονται αλλά λίγοι τολμούν να κάνουν. Το budget παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο για αυτό, όμως ένας ακόμα λόγος που πολλοί δεν παίρνουν την απόφαση είναι ότι δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να το κάνουν. Αν η ανακαίνιση σπιτιού δεν ακολουθήσει κάποιους κανόνες, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να αποτύχει, να μη γίνει σωστά αλλά και να σας ρίξει έξω οικονομικά. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σοφό να ακολουθήσετε τις 4 παρακάτω πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε μια άκρως επιτυχημένη ανακαίνιση στο σπίτι σας.

Βάλτε επικεφαλής κάποιον που εμπιστεύεστε

Το πρώτο βήμα σε μια ανακαίνιση είναι να βάλετε επικεφαλής κάποιον επαγγελματία που γνωρίζετε καλά και τον εμπιστεύεστε. Αυτός θα αναλάβει τις βασικότερες εργασίες και θα επιβλέπει το συνεργείο, οπότε ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Αν κάνετε γκρεμίσματα ή χτίσετε τοίχους, τότε αυτός ο επαγγελματίας πρέπει να είναι αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός, ενώ αν ενδιαφέρεστε μόνο για αλλαγές στη διακόσμηση, τα έπιπλα και γενικά τη διαρρύθμιση ο διακοσμητής είναι ιδανικός. Έτσι, θα μπορέσετε να επωφεληθείτε και από εκπτώσεις στα υλικά που μπορεί αυτός να βρει, αφού δραστηριοποιείται στο χώρο.

Θέστε ένα συγκεκριμένο πλάνο

Στην ανακαίνιση σπιτιού είναι απαραίτητο να θέσετε μαζί με τον επιβλέποντα τους στόχους που θέλετε να πετύχετε και τα κατάλληλα βήματα ένα προς ένα. Θέλετε να κάνετε το σπίτι πιο λειτουργικό; Πιο οικολογικό για εξοικονόμηση ενέργειας; Πιο φωτεινό ή περισσότερο κατάλληλο για εργασία από το σπίτι; Να αλλάξετε εντελώς τη διαρρύθμιση γκρεμίζοντας τοίχους ή δημιουργώντας νέους χώρους; Αυτοί οι γενικοί στόχοι θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε και τα επί μέρους βήματα που επιβάλλεται να γίνουν.

βηματα ανακαινισης σπιτιου

Μην έχετε ως κριτήριο μόνο το οικονομικό

Είναι φυσικά πολύ λογικό να θέλετε να γλιτώσετε χρήματα, αλλά αν θέτετε μόνο αυτό ως κριτήριο θα κάνετε επιλογές που θα μετανιώσετε στην πορεία. Η ποιότητα των υλικών καθώς και η αξιοπιστία και η εμπειρία του συνεργείου είναι ζητήματα που σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη, έτσι ώστε να μπορέσετε να μείνετε εντός budget. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως αν ξεκινήσετε με κακές επιλογές που μοιάζουν φθηνές, μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε περισσότερα επειδή στην πορεία θα αναγκαστείτε να διορθώνετε συνεχώς πράγματα ή θα ξεφύγετε από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Μην ξεφεύγετε από το πλάνο σας

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν κατά την ανακαίνιση είναι πολλές και ποικίλουν από τις απλές έως τις πολύπλοκες και  δαπανηρές. Το θέμα είναι να ξέρετε εξαρχής τι θέλετε να κάνετε και να είστε σίγουροι για τις επιλογές σας. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσετε το αρχικό πλάνο, δεν θα ξεφύγετε από το χρονοδιάγραμμα και κυρίως θα μπορέσετε να κυμανθείτε στον αρχικό σας προϋπολογισμό και να ολοκληρώσετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας χωρίς να χρεωθείτε ή να αναγκαστείτε να κάνετε σοβαρές εκπτώσεις στην ποιότητα.