Αναβατόρια ΑΜΕΑ και όλα όσα χρειάζεται ένα σπίτι ατόμου με κινητικά προβλήματα

αναβατορια ΑΜΕΑ

Η διαμόρφωση ενός σπιτιού, για να φιλοξενήσει μόνιμα ή προσωρινά άτομα με ειδικές ανάγκες, απαιτεί αρκετές αλλαγές, πολλές εκ των οποίων είναι απλές και εύκολες, ενώ άλλες χρειάζονται ειδική εγκατάσταση. Ως άτομα με ειδικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα καθώς και κάποιες ομάδες ηλικιωμένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως οι κατάκοιτοι. Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε μια οικία, όπως να τοποθετηθούν αναβατόρια ΑΜΕΑ και να γίνει σωστή διαρρύθμιση των επίπλων, ώστε να μπορούν να ζήσουν άνετα τα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο.

Αναβατόρια ΑΜΕΑ

Τα αναβατόρια ΑΜΕΑ είναι μία πολύ σημαντική προσθήκη που θα διευκολύνει αφάνταστα τη ζωή των ατόμων με αμαξίδιο. Αυτά πρέπει να εγκατασταθούν σίγουρα μέσα στο σπίτι, εφόσον αυτό έχει σκάλες, αλλά και στην είσοδο της πολυκατοικίας, εφόσον για την είσοδο στο ασανσέρ παρεμβάλλονται σκάλες και δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση με ειδική ράμπα. Τα εξωτερικά αναβατόρια ΑΜΕΑ είναι συνήθως πλατφόρμες, οι οποίες σηκώνουν το άτομο μαζί με το αμαξίδιο, ενώ τα εσωτερικά είναι καθίσματα που μεταφέρουν το άτομο χωρίς το αμαξίδιο από τον έναν όροφο του σπιτιού στον άλλον, αφού εφαρμόζουν στις σκάλες της οικίας. Τα αναβατόρια ΑΜΕΑ είναι μια πολύ καλή λύση, αν το σπίτι δεν διαθέτει εσωτερικό ασανσέρ, αφού η εγκατάστασή τους είναι σαφώς απλούστερη και οικονομικότερη από την εγκατάσταση ανελκυστήρα.

Διαρρύθμιση επίπλων

Τόσο στο υπνοδωμάτιο όσο και στο σαλόνι πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά έπιπλα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση των ΑΜΕΑ και να υπάρχουν ελεύθεροι διάδρομοι. Το ύψος των καναπέδων, των πολυθρόνων και των κρεβατιών δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισό μέτρο, για να μπορούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να καθίσουν ή να ξαπλώσουν σε αυτά χωρίς να απαιτείται βοήθεια. Πολύ βολικοί είναι επίσης οι αποθηκευτικοί χώροι κάτω από το κρεβάτι, ώστε να μπορούν τα ΑΜΕΑ να ντύνονται και να εξυπηρετούνται σε καθιστή ή ξαπλωτή θέση.

ΑΜΕΑΔιαμόρφωση μπάνιου

Το μπάνιο αποτελεί το δωμάτιο, στο οποίο πρέπει να γίνουν οι περισσότερες αλλαγές, για να μπορεί να αισθάνεται άνετα ένα άτομο που κινείται με τη βοήθεια αμαξιδίου. Δεν απαιτείται να υπάρχει ξεχωριστό μπάνιο για ΑΜΕΑ, αρκεί να γίνουν κάποιες επεμβάσεις που θα εξυπηρετούν όλους. Έτσι, ο νιπτήρας πρέπει να έχει αυξομειούμενο μέγεθος, το κάθισμα της λεκάνης να μην ξεπερνά σε ύψος το μισό μέτρο καθώς και να υπάρχουν οι ειδικές λαβές. Στη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα πρέπει το δάπεδο να έχει ειδικό αντιολισθητικό κάλυμμα και η μπαταρία να έχει μεταβαλλόμενο ύψος.

Κατασκευή κουζίνας

Η κουζίνα για ΑΜΕΑ πρέπει τις περισσότερες φορές να κατασκευαστεί από την αρχή, για να εξυπηρετήσει τα άτομα με αμαξίδιο. Συγκεκριμένα, πρέπει τα ράφια και όλες οι συσκευές να είναι σε ύψος που φτάνουν τα ΑΜΕΑ, ενώ το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους διακόπτες. Το ύψος του τραπεζιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70 εκατοστά, ενώ προτείνεται να διαμορφωθούν κατάλληλα και τα παράθυρα, για να παρέχουν απεριόριστη θέα ακόμα και σε ένα καθιστό άτομο.