Ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά: τα 3 βασικά χαρακτηριστικά τους

Η βαρηκοΐα στα παιδιά είναι μία κατάσταση με πολύ πιο αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τους ενήλικες. Ένα παιδί ή ακόμα και μωρό με απώλεια ακοής υπάρχει κίνδυνος να μην αναπτύξει σωστά το λόγο του και τη νοητική του ανάπτυξη, αλλά και να αισθανθεί περιθωριοποιημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνικοποίησή του και την απόκτηση αυτοπεποίθησης. Στα παιδιά με πλήρη απώλεια ακοής τοποθετούνται συνήθως κοχλιακά εμφυτεύματα, όμως σε παιδιά με μέτρια ή ακόμα και βαριά απώλεια ακοής προτείνονται τα ακουστικά βαρηκοΐας, για να αποτραπεί η εγχείρηση. Τα ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως των ενηλίκων, δηλαδή συλλαμβάνουν τους ήχους του περιβάλλοντος και τους επαυξάνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Δύο ακουστικά

Η τοποθέτηση ακουστικών και στα δύο αυτιά είναι μία πάγια τεχνική σε παιδιά ασθενείς, ενώ στους ενήλικες επιλέγεται ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή στα παιδιά η παραμόρφωση του ήχου πρέπει να είναι μηδενική, έτσι ώστε να αναπτύξουν σωστά τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητη η στερεοφωνική ακοή, ώστε το παιδί να μπορεί να προσανατολιστεί αμέσως ως προς την πηγή του ήχου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση δύο ακουστικών βοηθάει στη γρήγορη προσαρμογή του παιδιού στη νέα κατάσταση.

τοποθετηση ακουστικων βαρηκοιας

Οπισθωτιαία ακουστικά Βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά είναι οπισθωτιαία, δηλαδή τοποθετούνται πίσω από το αυτί. Μπορεί τα ενδωτιαία ακουστικά να είναι πιο διακριτικά, όμως υπάρχουν πολύ λόγοι, για τους οποίους δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Καταρχάς, στα μικρά παιδιά απαιτείται η συχνή αντικατάσταση του εκμαγείου, καθώς ο ακουστικός πόρος μεγαλώνει, κάτι που είναι δυνατό πολύ πιο εύκολα και οικονομικά με τα οπισθωτιαία ακουστικά. Επιπλέον, δίνεται μεγάλη σημασία στην άνεση του παιδιού, οπότε επιλέγεται ο τύπος ακουστικών που προσαρμόζεται καλύτερα στο αυτί, ενώ φυσικά η ασφάλεια του βοηθήματος αποτελεί βασικό κριτήριο. Τέλος, τα οπισθωτιαία ακουστικά μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος στην απώλεια ακοής, κάτι που είναι κρίσιμο για τα παιδιά, στα οποία οι αλλαγές είναι ραγδαίες. Τα ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τους ενήλικες και σε μεγαλύτερα παιδιά, στα οποία η ακοή έχει σταθεροποιηθεί.

Οπισθωτιαία ακουστικά

Χειρισμός από τους γονείς

Στα ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί το χαρακτηριστικό του χειρισμού της λειτουργίας τους και από τους γονείς απομακρυσμένα. Αυτό είναι απαραίτητο στα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Φυσικά, τα ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά πρέπει να είναι εύκολα στο χειρισμό, ώστε όσο το παιδί μεγαλώνει να μπορεί να τα χειριστεί και μόνο του.

χειρισμος ακουστικων βαρηκοιας απο τους γονεις