Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να προκαλέσουν απώλεια ακοής;

ακουστικα βαρηκοιας

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που πολλοί άνθρωποι έχουν σχετικά με το αν θα αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας είναι ότι η απώλεια ακοής τους θα επιδεινωθεί εάν αρχίσουν να τα φορούν. Μπορούν, όμως, τα ακουστικά βαρηκοΐας να προκαλέσουν απώλεια ακοής; Μπορεί να ακούσετε ιστορίες για άτομα που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας και, μετά από μερικές εβδομάδες, φαίνεται ότι δυσκολεύονται περισσότερο να ακούσουν χωρίς τις συσκευές τους από ό, τι πριν από τη χρήση τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι είναι απλά θέμα αντίληψης και ότι οι εγκέφαλοι τους τους εξαπατούν, χωρίς όντως να χειροτερεύει το πρόβλημα της βαρηκοΐας.

Γιατί είναι πιο δύσκολο να ακούσω αφού έχω χρησιμοποιήσει τα ακουστικά βαρηκοΐας;

ακουστικα βαρηκοιας

Πριν από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, είναι πιθανό η απώλεια ακοής σας να προοδεύει σταδιακά. Ο εγκέφαλός σας έχει συνηθίσει να ακούει λιγότερους ήχους και να πιέζεται να διακρίνει τις συνομιλίες. Σιγά σιγά, αρχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το χαμηλό επίπεδο ακοής ως φυσιολογικό.

Ωστόσο, όταν αρχίζετε να φοράτε ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει πληροφορίες που δεν έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό και προσαρμόζεται στο νέο επίπεδο ακοής. Έτσι, όταν βγάζετε τα ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλος δεν καταβάλλει τόση προσπάθεια να ακούσει και γι’ αυτό νομίζετε ότι η απώλεια ακοής έχει χειροτερέψει. Είναι, δηλαδή, απλά μια διαφορετική αίσθηση, αφού παρατηρείτε περισσότερο ότι δεν ακούτε καλά. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι η αίσθηση του κρύου και της ζέστης. Αν κάθεστε στην παραλία για μερικές ώρες στους 40 βαθμούς, τότε το σώμα προσαρμόζεται στη ζέστη. Αν μετά μπείτε σε ένα δωμάτιο με 30 βαθμούς, θα σας φανεί δροσερό. Αντίθετα, αν ήσασταν όλη τη μέρα στους 30 βαθμούς, τότε η θερμοκρασία αυτή δεν θα σας φαινόταν δροσερή.

Τελικά, προκαλούν τα ακουστικά απώλεια ακοής;

απωλεια ακοης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Όμως, οι συσκευές ακοής μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή σας, εάν δεν έχουν προγραμματιστεί σωστά. Επειδή η απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί από παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, ο προγραμματισμός των ακουστικών βαρηκοΐας σας είναι κρίσιμος. Αν τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν προγραμματιστεί να μεταδίδουν πιο δυνατούς θορύβους από όσο πραγματικά χρειάζεστε, αυτός ο προγραμματισμός θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον βλάβη στην ακοή. Ωστόσο, εάν τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν προγραμματιστεί σωστά, σας ταιριάζουν καλά και φιλτράρουν τους ήχους όπως πρέπει, τότε δεν πρόκειται να βλάψουν την ακοή σας.

Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να θεραπεύσουν την απώλεια ακοής;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της απώλειας ακοής σας. Για να παραμείνουν υγιή τα νευρικά κύτταρα, χρειάζονται συνεχή διέγερση. Όταν έχετε απώλεια ακοής, ορισμένα από τα ακουστικά νευρικά σας κύτταρα μένουν αχρησιμοποίητα, οπότε και εξασθενούν. Επιπλέον, ο εγκέφαλός σας εργάζεται σκληρότερα, για να ακούσει τους ήχους που εισέρχονται μέσω αυτών των κατεστραμμένων ή εξασθενημένων νεύρων. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια ακοής.

Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας ενισχύει τους ήχους που δυσκολεύεστε να ακούσετε, διεγείροντας τα ακουστικά νευρικά κύτταρα. Αν χρησιμοποιείτε τα ακουστικά με συνέπεια, η ικανότητά σας να κατανοείτε τον ήχο παραμένει στο ίδιο επίπεδο που ήταν προ των ακουστικών και δεν χειροτερεύει καθόλου.